Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inred ditt hem med feng shui – så lyckas du

Feng shui handlar om att skapa en harmonisk inredning med hjälp av de fem elementen.

Sköna hem-bloggaren och inredaren Jannice Wistrand hävdar att det handlar om sunt bondförnuft. Här visar hon feng shui-knepen hon använder i sitt eget hem.

Jannice Wistrand minns första gången den asiatiska inredningsläran feng shui fick henne att känna: Aha!

– Jag pluggade till civilekonom på den tiden, men eftersom jag alltid varit inredningsintresserad hade jag köpt en feng shui-bok och bestämt mig för att testa ett knep från den. Enligt boken skulle de fem elementen finnas representerade i varje rum, och jag märkte att det som saknades i vårt sovrum var eldelementet. Jag kommer så väl ihåg vilken skillnad det blev när jag tog in en ceriserosa vas, berättar hon.

Den wow-känslan blev bara början.

Jannices hus i pittoreska Råå, utanför Helsingborg, går i färgskalan grått, vitt, svart, malva och jord. Här finns en utpräglad harmoni som inte bara handlar om ett ton-i-ton-tänk utan också om en högst medveten möblering och väl placerade stilleben.

– Här vid soffan är det mycket av varsamma övergångar mellan grått och lila. Men titta vad som händer om jag tar bort det lilla mässingsbladet, som representerar eldelementet, från soffbordet. Då blir det alldeles för snällt, pastelligt och kallt. Det här lilla fatet gör så stor skillnad och ger värme till platsen, förklarar hon.

LÄS MER: 7 snygga dagbäddar vi vill ha i våra hem

Feng shui – få inredning i balans

Att inreda med tanke på elementen är också hennes första tips för den som vill prova på feng shui. En inredning med exempelvis mycket svart och vitt innebär en överrepresentation av vatten och metall och kan behöva till exempel terrakottakrukor (jord), en accentkudde i orange eller gult (eld) och kanske en randig matta (trä) för att kännas mer inbjudande.

– Man ska komma ihåg att feng shui inte är någon särskild inredningsstil, utan läran handlar om att få en inredning i balans. Därför blir det ofta fel när man går ”all in” på något, och till exempel väljer retroinredning med bara plast. Plast är eld och dessutom är kanske möblerna röda eller orange, också eld. Då blir det en ganska så energipådrivande, säger hon.

Typisk svensk arkitektur, som den klassiska ”gillestugan”, kan också innebära en fälla för inredningsenergierna.

– Det är små fönster, dåligt med ljus, en träpanel som ger bastukänsla och kanske en jättestor skinnsoffa, vilket resulterar i en typisk plats för stagnerad energi och mycket tunga jordelement. Då måste man lätta upp chi-energierna med ljusa färger, blanka material, glas och vatten, tipsar hon.

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 7 tips som garanterat underlättar

Våga blanda när du inreder

Ett annat ”riskbeteende” är att köpa flera av sina möbler i en och samma serie, till exempel matsalsbord, stolar, soffbord och sideboard, allt i oljad ek.

– Det blir för tung inredning, alldeles för mycket ”jord”, då måste man också lätta upp det, säger Jannice.

Hemma hos familjen Wistrand finns ett sideboard i form av en vit och lång byrå som för övrigt fungerar som dold förvaring för fyraåringens leksaker. Den befinner sig ungefär i mitten av huset och har därför blivit vald till familjens ”frid- och balansplats”.

Här finns bilderna på älsklingsstaden Paris, en liten buddhastatyett som en symbol för insikt och reflektion, och på kvällen tänder man ljus. Att pyssla med platsen tror Jannice bidrar till känslan av ro i den nyblivna tvåbarnsfamiljen.

– Man ska alltid ha en frid- och-balansplats, med färska blommor som man tar hand om, och samtidigt tar man hand om sin kropp då. Och vill du ha en ny karriär, inred ett litet altare för just det, så kommer du att ägna dina tankar åt vad du vill att ett nytt jobb ska innebära. Det ökar sannolikheten för att det händer i verkligheten också, exemplifierar Jannice.

LÄS MER: Vilka gardiner passar hos dig? Här är 8 tidlösa modeller

Hälsan ledde in på Feng shui

För hennes egen del spelade just hälsan en avgörande roll för att hon utbildade sig till feng shui-konsult.

– Allt började med att jag blev sjuk. Jag jobbade som marknadschef på Dole när jag fick en sällsynt kronisk sjukdom. Jag var inlagd på sjukhus, kom sedan tillbaka på 50 procent, men blev sjuk igen och fick tänka om helt i karriären.

– Feng shui hade alltid legat mig varmt om hjärtat, så jag började läsa inredningslinjen på Folkuniversitetet och designteori på Högskolan i Malmö och såg också till att jag blev auktoriserad feng shui-konsult. Sedan tipsade en väninna mig om att starta en blogg, och på den vägen är det…

Jannices feng shui-skola på bloggen tillhör de allra mest populära inläggen. Hennes mål med den har varit att peta hål på fördomarna som omgärdar den österländska läran med minst 3 000 år på nacken.

– En del tänker att det är hokuspokus men för mig är det här helt och hållet sunt bondförnuft. Jag tycker det är logiskt med tänket kring yin och yang, och motsatsförhållanden som också finns inom feng shui. Vi gör ofta det där helt naturligt.

Inredning kan påverka humöret

– När det är kallt och vitt ute dekorerar vi gärna med fårskinnsfällar och varma, röda julfärger. Och under en het sommar känns det bra att i stället inreda med svalkande blå- och vitrandigt.

På samma sätt visar feng shui hur man kan använda inredningen för att kompensera för inre obalanser.

– Ska jag inreda hemma hos någon som varit deprimerad tänker jag på att möblera luftigt och inte ha för mycket jordelement som tynger. Är man istället utbränd ska man inte ha en massa vitt omkring sig för det snabbar upp energierna, då är det bättre med mera omhuldande, rosa toner, förklarar hon.

Ska du bara göra en enda feng shui-insats är svaret enkelt.

– Gå ut och köp en stor och vacker bukett och placera i mitten av rummet. Det finns inget som är så energihöjande!

Att inreda med feng shui – 6 tips

1. Många ljuskällor. Minst sju ska det vara i varje rum.

2. Färg balanserar. Den lerfärgade fondväggen (jord) har en balanserande effekt på den i övrigt väldigt svart-vita inredningen och fungerar dessutom lite "stoppande" på det här avlånga rummet. Eftersom golvet är ljust är det extra viktigt att lägga in mörka mattor.

3. De viktiga hörnen. Den lilla pallen till vänster och vedkorgen till höger i bilden nedan, är strategiskt placerade i varsin hörna, vilket gör att chi, energierna, vandrar ut i dem och rummet känns större.

4. Sätt stopp! Egentligen bör man inte placera en säng mot ett fönster eftersom det är en otrygg position, men när detta är enda möjligheten i ett rum är det bra att placera till exempel en dekorationsslinga i fönstret och andra saker som "stoppar" eventuella inkräktare och snabba energier.

5. Ordning och reda. Sovrummet är enligt feng shui hemmets näst viktigaste rum (viktigast är hallen). Därför är det extra viktigt att här är snyggt och städat.

6. Satsa på par. Eftersom sovrummet är ett centralt rum för tvåsamheten är det bra med parvisa saker – likadana sängbord och sänglampor exempelvis – för att ytterligare stärka relationen.

Foto: Jannice Wistrand

Inred med feng shui – så gör du!

Prova Jannices feng shui-knep för att göra din inredning mer harmonisk – se till att vart och ett av de fem elementen finns representerade i varje rum.

• Eld: Starka, klara färger från det röda och gula färgspektrat. Trekants- och pyramidformer. Belysning, både i form av elektriskt och levande ljus. Metallerna guld och mässing. Päls, ull och annat från djur. Eldelementet är ett starkt element, så du behöver bara använda väldigt lite av det!

• Vatten: Mörka kulörer som svart och mörkblått. Alla oregelbundna former (tänk utspillt vatten). Glas, slipad kristall och speglar. Konst som föreställer vatten.

• Jord: Jordfärger och ockra. Alla fyrkantiga former. Tegel, kakel och keramik. Grova strukturer. Konst som föreställer landskap.

• Trä: Gröna färger. Allt som växer och går att äta. Randiga mönster och pelarliknande former. Tavlor och tyger med växttema.

• Metall: Ljusa pastellfärger och vitt. Alla runda former. Metallerna silver och krom. Sten och oslipade kristaller. Konstföremål av metall.

Jannice Wistrand

Ålder: 40.

Gör: Inredare, auktoriserad feng shui-konsult, och bloggare på Sköna hem.

Familj: Gift med Jonas, 41, och tillsammans har de barnen Charlie, 4 år och Celine, 5 månader.

Bor: I ett 1700-talshus i skånska Råå, utanför Helsingborg.

Blogg: Simplicity. Vill du lära dig mer om feng shui har Jannice en feng shui-skola på sin blogg!