Det senaste

Det senaste

Det senaste

Bulliga fåtöljer, rutiga och randiga textilier och kvalitetssoffor. Här är några av de senaste trenderna.

Det amerikanska arvet

– Arvet, ”The american sports­wear”, är den viktigaste komponenten när vi ritar nytt, säger Annette Lundh, ansvarig designer på Gant home vars moderföretag just 60-års­jubilerat i Newport.
Företaget som hämtar inspiration på den amerikanska östkusten har sedan länge sitt huvudkontor i Sverige, men är sedan något år ägt av ett schweiziskt bolag. Bland striktare rutor och ränder återfinns också vårens mesta trendfärger, både inom mode- och homekollektionerna, starka pasteller i rosa, orange och turkos.

Jarl Fernaeus, formgivare, om Tom Dixons ljusstake:

– Jag är imponerad över hans design, den har de kvaliteter jag gillar. Välarbetat och inte för dyrt.
Bland annat ljusstaken har en själ och ett uttryck som fungerar i en miljö över tid. Man tröttnar inte på den. Tom Dixons design distribueras i Sverige genom ­Gulled agenturer.

Bulliga vänner

– Tanken har varit där från början, att med en tydlig gestalt fylla rummen med liv, förklarar formgivaren Stefan Borselius sina inbjudande Barbapapa­bulliga Oppofåtöljer.

Förra möbelmässan presenterades den hög­ryggade formen utan armstöd, i Milano dök den upp med knubbiga armstöd, som hämtad ur en serietidning, och nu i dagarna visades den senaste varianten – i betong. 25 nygjutna grå och svarta ­Oppocement kan ­redan sittas på i Lindhagens köpcentrum på Kungsholmen i Stockholm.

– Snart kommer vi att få se dem i parker och trädgårdar, siar formgivaren. Det tror vi också. Den läckra kontrasten ­mellan mjuk form och hårt material fyller även uterummet med liv. Oppo och Oppocement tillverkas båda av Blå station.

SOFFDRÖMMAR

Sedan 1895 har familjen Eilersen tillverkat soffor i den högre divisionen. I Danmark och på den egna fabriken i Kina. Marknadschefen Nils Juul Eilersen har också två nya varumärken att förvalta.

Ni är fjärde generationen Eilersen sedan starten 1895. Hur fördelar ni rollerna i dag?
– Pappa Jens är fortfarande vår designer. Han är 72 år och har lovat att rita nya modeller i 20 år till. Min bror Anders och jag driver tillsammans möbelfabrikerna. Vi tillverkar möbler men också ättika.
Ättika?
– Ja, vi är Danmarks största och enda tillverkare.
Ni är ett så kallat top brand i Skandinavien. Hur märks kvaliteten?
– Våra stommar är alltid i massivt trä och inte spånplatta, spiralfjädrarna är av tysk kvalitet med lång livslängd, skumgummit är hållbart, stoppningen den bästa, och så vidare.
Var säljs sofforna?
– Vi har tre primära marknader, Skandinavien, usa och Japan. I dag är Skandinavien den mest lojala och ­Japan den största, men usa växer snabbast.
Ni arbetar också med andra varumärken …
– Sofa är ett nytt varumärke där ­designen är mer anonym och allt onödigt är bortskalat. Det blir förstås billigare möbler, men kvaliteten är fortfarande densamma. Sedan tillverkar vi soffor under varumärket Mobili som är lite i sydeuropeisk stil. Slaktarhörna kallas de lite vräkigare sofforna på danska.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler