Signaler: det allra senaste på inredningsfronten

Böljande former i Sevilla, hyperpedagogisk byrå från Peter Bristol och udda saker till hemmet.

Lätt att hitta

Det är svårt att inte bli glad av Peter Bristols charmiga byrå. Hyperpedagogisk för barnen och dekorativ som en typografisk affisch för föräldrarna. Tillverkas lokalt i formgivarens hemstad Seattle. I väntan på svensk eller europeisk återförsäljare, se mer på www.peterbristol.net.

Rörlig klassiker

I arbetsplatsbelysningens barndom var Triplexpendeln en ­revolution. Med sina kulleder och böjliga arm kunde lampan riktas för bästa möjliga belysning. Lampan var konstruerad av en av Sveriges främsta uppfinnare, J  P Johansson, mannen bakom tröskverket, rörtången och den ställbara skiftnyckeln – upphovet till företaget Bahco. Hans industrilampa blev en stor framgång och tillverkades 1919–58 då Triplex­fabriken lade ner. Nu sätts den åter i produktion genom Ängelholmsföretaget Mackapär. Som golvlampa med tre armar och som tak- eller vägglampa med två armar.

Hopsydda skönheter

Trenden med infärgade mattor alternativt gjorda i lapptäcks­teknik har nu nått det stora ­varuhuset. Inköparnas förälskelse i en kollektion turkiska ullmattor gör att Ikea i oktober säljer en liten upplaga av några ­riktiga skönheter. Mattorna är ­enligt uppgift gjorda av delar från gamla och utnötta ­kelimer. Synd vore det annars. Pris 7000–12 000 kr.

Djurisk fantasi

Färgstark keramik från Sydafrika har fascinerat besökare i guldsmeden ­Sebastian Schildts vackra butik på Nybrogatan i Stockholm (i somras även visad på Hallwylska museet). De handgjorda och unika skulpturerna görs av konstnärskollektivet Ardmore som består av ett femtiotal konstnärer, de flesta kvinnor. Sedan en medlem gick bort i aids finns också ett engagemang att sprida information kring hiv och aids och en del av intäkterna går till en fond för detta. Se mer i butiken och på www.ardmoreceramics.co.za.

Skattkammaren växer

Inredaren Pierre Hagströmers butik är som en liten skattkammare för den som är på jakt efter udda och mer personliga saker till hemmet. Det kan vara modernt konsthantverk, antikviteter, afrikanska artefakter eller en målning av en samtida svensk konstnär.

Läs mer om det senaste på inredningsfronten i nr 11 Sköna hem.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler