Växtkraft

Växtkraft

Växtkraft

Vår trädgårdsexpert ger tips på den perfekta mobilen över adventsbordet och var du kan hitta inspiration för din trädgård. Dessutom berättar hon om sina bardomsminnen tillsammans med sin mor i blomsterängen.

För små och stora händer

Mitt absoluta nya favoritredskap i trädgården är denna lilla kraftfulla sekatör som med sin snygga design andas lyx och exklusivitet. Låt dig inte skrämmas av storleken då även stora händer kan handskas med detta silverfärgade redskap. ­Sekatören Golden star mini säljs av Grönyte konsult för 320 kr.

Adventsmobil

Konstnärinnan Jane Nordzell binder för hand sina fantasifulla mobiler som jag låter hänga som ett smycke över ­julbordet. I olika våningar, bundna med blåbärsris, hänger vackra grenar, trädda rönnbärshalsband, glasflaskor, kopparhjärtan och järnberlocker. Själv fäster jag fyra smala stearinljus med ståltråd som tänds inför advent och speglar de små smyckena i gyllengult sken. Finns i flera olika varianter från 750 kr
på janenordzell.se.

Inspirationskällan

Landskapsarkitekten Andrea Cohran lyckas med konststycket att integrera trädgården med husets inre rum – en talang som Mary Mayers hyllar i nya boken Landscapes. En coffee-table-bok fylld med förbluffande fotografier men också en resurs för den som vill skapa en egen förtrollande bakgård. Kan varmt rekommenderas!

Krönika: En mor från paradiset

Jag har alltid varit omgiven av starka kvinnor med ett inre lugn och sanna värderingar. En mor från paradiset är min mamma. Hon har gett mig de starka trädgårdsminnen som jag bär närmast mitt hjärta. När jag var liten flicka tog hon mig med ut till de vilda blomsterängarna. Där plockade hon de ljuvligaste ängsblommor i allsköns blandningar. Blåklockor, prästkragar, lupiner, gräs och veteax som hon satte i en mjölkkanna i vindstrappans fönster.

Jag sneglade alltid avundsjukt på hennes blomsterbindningar och minns mina egna ihopkrafsade försök med vånda. Nu som vuxen gläds jag ändå åt våra kvällspromenader i guldgult skärgårdsljus. Jag minns att jag satt utanför ladan och letade fyrklöver, medan jag hörde hennes handslag med vävstolen. Närheten av min mor var påtaglig och jag kan framkalla lusten och känslan av trygghet än i dag.

Lusten att vilja dela naturens gåvor med sina barn är en livsmening. På min födelsedag är det tradition att jag får luktärter i ljuvliga pasteller av min mor. Jag tröttnar aldrig och skulle bli outgrundligt besviken om hon glömde. Min mor är en gåva, en längtan, en hyllning till livet.

Victoria Skoglund, Sköna hems trädgårdsexpert.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler