Småträd i kruka

Småträd i kruka

Småträd i kruka

Med begränsad yta kan det verka omöjligt att ha ett träd i täppa eller på terrass. Men glädjande nog finns det träd som kan planteras i kruka, om de får stå i kärl som tål kyla samt packas in ordentligt till vintern. Här är min topplista på småträd:

1. Blomsterkornell, Cornus ’Eddie’s White Wonder’, har gröna, lite hjärtformade blad som får gulorange till röda höstfärger. Vill stå soligt och vindskyddat, och blir ca 4–5 meter högt. I maj–juni översållas trädet av enkla vita till äppelgröna blommor. Kräver stor kruka eller djup surjord. Zon 2.

2. Maackia amurensis, blir 4–5 meter hög men växer långsamt. Silverblått bladutspring som senare slår ut i ett bladverk som ger magnifik skuggeffekt. Får doftande, upprättstående vita blommor i augusti. Trivs både i sol och skugga och har små anspråk på jord. Mycket härdigt. Zon 1–6.
 

3. Uppstammad vinterliguster, Ligustrum vulgare ’Liga’. Trädet har rundväxande krona och vintergröna blanka blad. Bör klippas ett par till tre gånger per säsong för att kronan ska hållas tät och rund. Passar både i kruka och trädgården. Zon 1–2 (3).

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler