Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skapa en moodboard – samla inredning och inspiration på ett ställe

Samla inredningsidéer och inspiration i ett kollage, en moodboard, och lyckas bättre med din inredning! Missa inte Sköna hems webbkurs som lär dig att skapa digitala moodboards.

Sköna hems webbkurs: Digitala moodboards

 

Vissa projekt passar bäst att planera med hjälp av bilder. Det kan vara att inreda ett vardagsrum, planera för en större fest eller renovera badrum och kök. Då är en moodboard, ett slags kollage, ett oumbärligt redskap. Här samlar du inspirerande bilder, tyg och tapetprover och andra material till projektet. Bilder på möbler och inredningsdetaljer i stilar du gillar, kan också ingå. En moodboard är ett sätt att få klart för sig själv vad man tycker om: här kan man experimentera med vad som passar ihop, lägga till och dra ifrån. Idéer om inredning är ofta svåra att förmedla om man inte har bilder. En moodboard är ett sätt att konkretisera och att ha något visuellt att diskutera tillsammans.

Det är inte ovanligt att inredningsprojekt tar tid, och medan man planerar och funderar är det lätt att tappa bort uppslag som dyker upp längs vägen. Att samla allt i en moodboard är ett sätt att ta vara på idéerna.

Så hur går man tillväga för att göra en moodboard, inför en omgörning av vardagsrummet till exempel?

Börja med färgskalan. Utgå från något du tycker om, det du är mest sugen på just nu. Välj en färg, en tapetbit eller en bit av ett tyg. Eller välj något mer oväntat – en ljusstake, en tändsticksask eller en tavla – som utgångspunkt. I dag finns massor av bilder tillgängliga via nätet som man kan inspireras av. Gillar du en särskild tidsera eller stil är det enkelt att få fram bilder som visar exakt hur det såg ut. Här är det ju också fritt fram att drömma: älskar du en tavla av Picasso, skaffa ett vykort från museibutiken och utgå från den.

Vilka bilder som helst kan inspirera. Det kan vara en groda, detaljer från en bil, eller semesterbilder. Drömmer du om en designsoffa som vida överskrider din budget – ta med en bild på den ändå. Den kan bli ett riktmärke för stilen du önskar uppnå.

[adSpace placement="auto"]

Fyll på hejvilt, mycket och okritiskt från början. Gillar du fem färger – ta med allihop. Efter ett tag visar det sig vilka som inte passar in.

Se till att ha något ganska stort för att visa färgerna, ett pappersark eller ett urklipp från en tidning. Ett tips är att köpa en provburk med väggfärg och måla upp på ett rejält papper. Små lappar med färgen ger inte tillräcklig känsla för nyansen.

Fortsätt sedan med tyger och tapeter. Klipp ut inspirationsbilder där man ser tapeten i miljö, eller tyget på en soffa. Beställ provbitar av tyger och tapeter eftersom det är bra att se mönster och färger på riktigt. För att kombinera mönster behöver man se hur storlekarna på mönsterbilderna passar ihop.

Lägg till bilder på möbler och inredningsdetaljer du gillar, matt- och golvprover.

På din moodboard kan du experimentera och kanske komma fram till modigare val av färger och mönster än du hade gjort annars. När vi inreder begränsas vi alltid av det praktiska, men på moodboardstadiet behöver man inte censurera. Lust och drömmar kan få prägla planerna – tills det är dags att skrida till verket.

Så småningom kan man börja plocka bort och komma fram till en lite mer enhetlig linje.

Det är bra att ta tid på sig och ha tålamod. Din moodboard ger en ypperlig möjlighet att känna efter. Sätt upp en bild av drömsoffan och se om du fortfarande är lika förtjust i den efter ett par veckor. Har du tröttnat, ja, då vet du att det inte är den soffan du ska köpa.

Fundera på vilken stämning eller känsla du vill ha. Ska det vara energigivande och fullt av folk – eller mysigt och präglat av stillhet? Ta in stämningen i din moodboard med en bild som fångar känslan, eller lägg till ordet.

Det går att göra moodboards på olika sätt. Det vi hittills skrivit om är kollageformen. Är man inte den pyssliga typen kan man samla klipp och material i en låda eller sortera dem i plastfickor i en pärm. Det finns också olika sajter på nätet där man kan samla sina bilder. En fördel med exempelvis Pinterest, som är en av de populäraste, är att man kan klicka på bilden och direkt komma till den sajt som bilden kommer ifrån.

Den tid man lägger ner på en moodboard har man igen många gånger om. När planerna ska genomföras ger den riktlinjer för val och inköp. Genom att ta med sin moodboard till butiken får man bättre hjälp. Man slipper plan lösa shoppingrundor, minskar risken för felköp och det slutliga resultatet blir mer sammanhållet och lyckat.

En trevlig bonus med att faktiskt göra en moodboard som en dekorativ tavla är att du kan rama in kollaget och hänga upp det i ditt färdiginredda vardagsrum.