Martin von Brömssen, Per Myrehed

Kök för varje smak

Romantiskt kök, helrenoverat kök med enkla medel eller den exklusiva framtidsdesignen. Vilket kök väljer du?

Romantiskt kök

Stolarna runt rustika franska ekbordet är auktionsfyndad bondrokoko. Äkta mattor ligger på det slitna trägolvet som togs fram under gamla korkmattor. Den italienska blomtapeten är genomgående. ”I butiken kändes den för färgglad och glansig”, säger familjen som bor här. ”Men på plats upplevde vi den helt annorlunda. Vi älskar den, man får en härlig sommarkänsla i köket.” Aga-spisen anas till vänster, även den gamla vedspisen står kvar och tillför stor mysfaktor.

Mer romantiskt än så här blir det inte. Agaspisen fick sätta ramarna, sedan byggdes köket på plats av en finsnickare och på väggarna blommar det i ett ständigt sommarrus.

Inredningssnickerierna i det 55 kvadratmeter stora köket är i original från 1907, i dag strukna i fyra omgångar med linolja. Här förvaras allt och lite till. Små glasvaser arrangerade på en silverbricka, blommor från Blommorna i Hagen. Lampan med rosa skärm är handgjord i Paris, köpt på Mary’s house. Dörren bakom leder in till ett litet arbetsrum. Den blommiga tapeten är italiensk.
Agaspisen konstruerades 1929 av nobelpristagaren i fysik, Gustaf Dalén. Sedan länge tillverkas den i England, men i dag även i modern version med elugnar och gasplattor, som spisen här i köket. Skåpluckor och snickerier i den nya köksdelen för matlagning är tillverkade av en lokal snickare efter original­inredningen. Fläkten, från Miele, blir en modern kontrast till den omgivande, hundra år äldre stilen. Foto: Martin von Brömssen

Personligt kök

Köksstommarna behölls medan luckorna byttes ut. Skåplucka Torö, av Gunilla Allard, Marbodal. Den klassiska kryddhyllan över spisen sattes igen till en slät vägg. Vitvarorna från Electrolux ansågs för dyra och icke miljövänligt att byta ut när de är relativt nya och fungerar bra. Dekal på kylskåpet, 949 kr, Form & function. Exklusiv mosaik från Bisazza. Ett mörkgrått linoleumgolv är lagt över 80-talsparketten. Väggur, loppisfynd. På spisen handduk, 200 kr, Växbo ­lin. Danskt bord från Art deco antik. Stolar av David Rowland, köpta efter en utställning på Svensk form.

Den glittrigt gröna mosaiken fick kosta. I övrigt gjorde formspanaren Stefan Nilsson från Trendgruppen och hans sambo om 1980-talsköket med relativt enkla medel och stilsäker känsla.

Av: Annika Kampmann Foto: Pernilla Hed

Fina små köksredskap från Granit, Iris hantverk och NK Glas, porslin & kök i svarta plåtburkar, 49 kr/59 kr, från Granit. Kryddkvarnar, 499 kr resp 649 kr, Peugeot/NK Glas, porslin & kök. Skål integrerad i en trädstam, Loyal loot collective.
Bokstöd Alfa Omega i järn, 1 995 kr/par, Svenskt tenn. Mortel i sten, 269 kr, oljeflaskor, 39 kr/st, allt från Granit. Burken i keramik och kork ritades av Nina Jobs till Bromma flygplats 70-årsjubileum, 2006. Foto: Martin von Brömssen

Mjukt modernt kök

Hållbara, fläcktåliga materialet corian är lika vackert som dess poetiska namn. Dessutom kan det sammanfogas utan synliga fogar och skapar en mjuk elegans, som i det här exklusiva köket.
 
Av: Annika Kampmann  Foto: Pernilla Hed

Diskborste i naturmaterial, 38 kr, Iris hantverk, disktrasa, 89 kr, Växbo lin. Kruka, 59 kr, Granit. Blandare från FM Mattsson.
Bänkskiva samt fronter är tillverkade i corian, ett kompositmaterial bestående av naturliga mineraler och akryl. Högskåpsdörrar Grip i vitvarudelen gjorda i vitbonad ask, allt från Kvänum. Maskin-park och vinkyl Vario cooling, Gaggenau.

Högkvalitativt kök

En chokladbrun fondvägg ramar in öppna spisen som murades upp när köket inreddes, vitslammad med granit­skivor och oslipad täljsten. Ett fotografi på Nelson Mandela av Hans Gedda, pryder sin plats på spiselkransen. Nioarmad ljusstake från R.o.o.m.

Köket var perfekt från början, som gjort för Anette och Bosse när de flyttade in. Klassiskt men samtida, en stil som står sig. Och ovanför sprakande öppna spisen vakar Nelson Mandela.
– Han har blivit något av en husgud, säger Anette.


Av Eva Littorin  Foto: Per Myrehed

 

Den långa soffan framför fönstren är specialbyggd, liksom bordet som gjorts extra smalt för att bereda passage mellan bord och köksö, Anette och Bosse har beställt det från Stolmannen. Taklampor från Watt  & veke. Gamla ärvda ekstolar klädda i Josef Frank-tyg från Svensk tenn. Hissgardinerna i elefanttyg, från Svenskt tenn.
Köket är ritat av arkitektkontoret DAP Stockholm med specialbyggd inredning av Designsnickerier Kent Eriksson samt Johan Bondeman’s snickeri. Köksluckor i vitlaminat med kanter och draghandtag i aluminium, och valnötsfaner runt om. Ovanför bänken i carraramarmor löper en hylla i mörkt trä med infällda spotlights. Den marockanska gallerimattan är köpt på en resa. Ljusstakar, arvegods, från Svenskt tenn, och väggklocka från Ikea. Foto: Per Myrehed
Balkonglådor med snittblommor efter säsong pryder alltid de djupa fönsterbänkarna.

Mer sköna kök och inspirerande detaljer hittar du här.

 

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler