Vitt så in i Norden
Per Gunnarsson

Vitt så in i Norden

Ett helvitt hem, från taket och ända ner till fiskbens-parketten. Är det inte lite tråkigt? Jutta Viheriä i Helsingborg menar motsatsen. Ju vitare bas desto högre blir kraven på underhållningsvärdet hos detaljerna …

Soffan består av två schäslonger från Flexform, köpta i Milano i början av 90-talet. Här i sina vita sommarkläder, men framåt jul åker de svarta klädslarna i Marimekkos svarta Fandangotyg på. Läslampan är Tolomeo från Artemide, medan den i hörnet är i Juttas egen design, tillverkad av en italiensk smed. Brickbordet PS och rull­gardinen, båda Ikea. På golvet en svart gotlands­fårfäll.
Det vita Saint Tropez-överkastet på sängen är fyndat för 70 euro, och örngotten är från Rosanna Orlandi i Milano. Sänglampa Antifoni, Ikea.
Ikeahyllan Expedit, som döljer en strykbräda som alltid står framme, och i fonden ”gardingarderoben”.
På konstväggen i vardagsrummet exponeras just nu ett urval av finska konstnärer tillsammans med foton av Audrey Hepburn och Pablo Picasso. Tavellist, Ikea.
På smyckeskroken hänger två Cartierklockor Santos.
Köksbordet är Ikea PS som var i stavlimmad björk innan Jutta målade det vitt. Stolarna är Charles och Ray Eames klassiska Plastic sidechair och lampan Ateljé Lyktans Bumling. Ljuslyktor från från Staken & veken i Helsingborg. Hela köksinredningen är från Ikea utom metallhyllorna som är från Hyllteknik. Från köket kommer man direkt ut på en terrass mot en grönskande innergård.
Emaljskylt med texten ”Mjölk och grädde”, från en finsk mjölkaffär.
Med öppna hyllor i köket vinner man luft och åtkomlighet. De måttbeställda metallhyllorna från Hyllteknik är som gjorda för Juttas installationer av udda vinglas och italienska handgjorda tallrikar.
Sängen i gästrummet har ett överkast från Olsson & Jensen i Helsingborg och gul kudde med tyg av Aino Aalto för Artek. Det lilla ”sängbordet” är Ingvar Kamprads egenhändigt designade pall för Ikeaägda Habitat, vip-serien. Som Ikeaanställd var den ett måste för Jutta. Lampan i fönstret är italiensk.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler