MARI ERIKSSON

Vita villan i vinter

Lantligt franskt och bohuslänsk skärgård. Nybyggt i 1800-talsstil. I den vita kaptensvillan möts kontrasterna i skön förening.

I det kombinerade vardagsrummet och matrummet har familjen satt in en kakelugn från Cronspisen, som värmer gott om vintern. Den gröna stolen är ett inköp från Frankrike. ­Skåpet med lerfatet är också franskt, liknande kan köpas på Grönbacken.

”Vi älskar Bohuslän och skärgårdslivet så vi ­bestämde oss för ett ­kaptenshus”

Det stora vita trähuset med de vackra fönsterpartierna smälter in i vinterlandskapet i Brastad, Bohuslän. Huset är ett så kallat skärgårdshus och ser ut som om det har stått här i alla tider, eller åtminstone sedan grosshandlareran i slutet av 1800-talet. Men om sanningen ska fram är det alldeles nybyggt.

Köket från Lidhults är platsbyggt. Ovanför bänken hänger en tallrikshylla, nytillverkad ­efter gammal ­modell. Diskhon i porslin, från ­Villeroy & Boch. ­På väggen en kungalampett i hamrat tenn av ­Malin Appel­gren Paulsson.
Maj-Louise och Magnus Kruse köpte fastigheten år 2000. Då fanns här ett gammalt hus byggt 1892, tillbyggt 1934, som kallades Grönbacken. Huset var inte mer än 90 kvadratmeter stort och Maj-Louise och Magnus kände att de ville ha större.

– Vi kontaktade arkitekt Alf Olsson med vårt förslag om att bygga ut fastigheten, men han svarade omgående att det var bättre att riva.
Det tog dem tre år att bestämma sig för hur de ville göra och hur de i så fall skulle ha sitt hus.

En lokal byggfirma fick i uppdrag att bygga huset snickarfärdigt på utsidan. Insidan tog de själva hand om, från tomma bjälklag till färdigmålat. Magnus snickrade och Maj-Louise målade. I december 2006 var huset så gott som färdigt, även om det fortfarande återstår några tunga uppgifter.
– När man stannar upp och andas efter att ha byggt så intensivt är det svårt att komma igång igen, men i år ska badrummet bli klart, säger Maj-Louise.
   Om fasaden andas sent 1800-tal kan detsamma inte sägas om insidan. Här råder modern, öppen planlösning fördelad på 300 kvadratmeter. Hela entréplanet är ett enda stort rum med en takhöjd på upp till 7,5 meter. På övervåningen finns husets enda sovrum samt ett vardagsrum. Inredningsstilen är eklektisk: lite lantligt, lite modernt, lite antikt och lite industridesign i skön förening.

Magnus och Maj-Louise kallar den ­lilla verandan för ”vårt hjärta”. Snickerier och fönster är ritade efter 1800-talets skärgårds-villor. De gamla linnesäckarna använder Maj-Louise till allt: kuddar, ­mattor, dukar. ”De är 100 år gamla och kan hålla i minst 100 år till.” Golvet kommer från Fired earth.

 

På lilla verandan sitter Maj-Louise varje morgon med sitt kaffe. ”Alf sa, när han ritat huset, att ’här tror jag ni ­kommer att sitta ofta’. Och så rätt han hade”, ­säger Maj-Louise. Korg­stolarna hittade de i Haga i Göteborg.
Vardagsrummet har en härlig rymd med en takhöjd på 7,5 meter. I taket hänger en mäktig ljuskrona som ­Magnus har ärvt från sina föräldrar. Sofforna kommer från Garbo interiör och stolarna från Linnea antik i Göteborg. Provdockorna i papier-maché är franska.

– Vi kommer båda från västkusten och vi delar ett intresse för gamla hus. Men framför­allt strävar vi efter en myskänsla hemma, säger Magnus.
– Vi flyttade in i rummen efterhand som de blev klara. Det fanns gott om tid att tänka på hur vi ville ha det, säger Maj-Louise.
Resultatet är en ljus och sparsmakad miljö med noga utvalda föremål. Huset är lika vitt inne som ute. Gråvita väggar, vita tak och vitoljade furugolv samverkar till en varm och lugn miljö, där varje möbel och inredningsdetalj får tala ostört. En inredningsfilosofi som förvånar med tanke på att husets ägarinna driver bolaget Grönbackens  interiör, som säljer gamla franska möbler och linne inköpta på resor i Frankrike och Belgien.

Det är viktigt att möblerna har en historia och en själ.

När vi kommer hem från Frankrike lyfter vi in grejerna och ser hur det är att leva med dem, berättar Magnus.

Kaptenshuset som är ritat av arkitekt Alf Olsson är noga genomtänkt i minsta detalj. Den vackra snickarglädjen på altanen kommer från ritningar av gamla hus. Från ­vardagsrummet går man ut på altanen genom spröjsade glasdörrar. Möblerna kommer från Trip trap Denmark. På väggen en gammal ­hylla inköpt i Frankrike.
Handfatet är nedsänkt i en kommod.
På övervåningen ­ligger sovrummet. Överkastet är ett gammalt linne­tyg, en gång i tiden använt som överdrag – presenning – på hästkärror. ”Det var vanligt att namnen broderades på tyget, som här.”

Vi flyttade in i rummen efterhand som de blev klara. Det fanns gott om tid att tänka.

 

Under det stora fönstret finns en platsbyggd sittbänk där man kan njuta av utsikten. Bord och stolar från Grönbacken interiör. Lampor från NK i Göteborg.
Alltmedan huset började bli färdigt fyllde de ut trädgården för att få den plan. De sådde ny gräsmatta, planterade nya syrenhäckar, och fruktträd sattes mot vägen. En gammal stengrund i granit har de med stor möda baxat på plats i trädgården, den bildar en stenkant mot gräsmattan och en mur mot vägen.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler