Erik Lefvander

Råvind blev otraditionell våning

Paret slog till på den stora råvinden och förvandlade den till en härligt otraditionell våning. Fyra terrasser och ljusa ytor gör sitt till för att både de själva och barnen ska trivas under taknocken.


Ytan de köpte var en oinredd råvind, med extra utmaning i alla de vinklar och vrår som fanns under taknocken. Lägenheten på 180 kvadratmeter ligger på Gästrikegatan i Vasastan i Stockholm, alldeles intill Vasaparken. Familjen som bor här flyttade in samtidigt som deras äldsta barn föddes, för fyra år sedan. Men det krävdes ett drygt halvår av planering och intensivt arbete innan dess, då ytan de köpte var en oinredd råvind, med extra utmaning i alla de vinklar och vrår som fanns under taknocken.

Hemmet är fördelat på två plan, med fyra rum – varav två sovrum med badrum för både barn och vuxna ligger på övervåningen – och en stor öppen yta på entréplanet där vardagsrum, kök och lekyta/bibliotek delar på utrymmet. Här finns heller inte mind­re än fyra terrasser! Två lite större på bottenvåningen, och två mindre på det övre planet, från vilka man ser ned över de två därunder. Solen kommer in i hemmet från två håll, och dessutom genom alla de takfönster som bostaden försetts med.

Lekrummet och biblioteket på bottenplanet, med den platsbyggda generösa bokhyllan. Skjutdörr i glas leder ut till en av hemmets fyra terrasser.
Zebraskinnet fick följa med lägenhetsinnehavarna hem efter en jaktsafari i Sydafrika. Fåtölj Lounge chair av Ray och Charles Eames. Sängen i form av Piero Lissoni för italienska Porro. Benen sitter en bit in under skivan i botten av sängen så att intrycket blir svävande. Huvudänden består av mjuka vita kuddar.

»Att ligga i sängen och kunna se himlen är härligt. Vi har både storstadsskyline och lugn, det bästa av två världar.«

Långa vänner får passa huvudet i det vinklade, grafiskt stilrena badrummet. Blandare från Dornbracht.
I övre vänstra hörnet syns fönstret varifrån man kan blicka ned mot kök och bibliotek från duschen på övervåningen. Till vänster ligger badrummet på botten­våningen och längre bort, hallen med betonggolv och hiss, och det öppna vardagsrummet.

Taket har ovanligt många vinklar och takhöjden skiljer sig markant från yta till yta.

Röd bänk av Thomas Sandell, originalet för Asplund är i trä men denna är i stål för att passa in. Grön gungstol av Eames. Lampa Rosy angelis av Philippe Starck/Flos.

– Med tanke på att våra barn, 4 år respektive 6 månader gamla, skulle växa upp i Stockholms innerstad kändes det ext­ra viktigt att ha nära till grönområden, och skapa ett ljust och rymligt hem. Därför är tak, väggar och golv vita, och så gör alla fönster att vi får ett vackert ljusspel i hemmet. Annars kan vindsvåningar ofta kännas murriga, och det ville vi komma ifrån, berättar hemmets ägarinna. 

Många personliga detaljer, både i arkitektur och inredning, skapar en spännande atmosfär i hemmet. Taket har ovanligt många vinklar och takhöjden skiljer sig markant från yta till yta. I det öppna vardagsrummet är takhöjden cirka 3,5 meter, medan den i det övre badrummet är såpass låg att vänner över medellängd får se till att akta huvudet!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler