Caroline Tengen

Tidlöst 50-tal

Bakom gipsskivorna gömde sig fina 1950-talsdetaljer i original. Med familjens tidlösa designklassiker bildar de en trivsam helhet i Malmölägenheten.

Den inbyggda bokhyllan är original från 50-talet. Mattan har Nina gjort själv av mattprover från Kasthall som hon samlat på sig under många år. Pallen heter Hocker och designades 2005 av Herzog & de Meuron för Vitra. Stolen LCM ritades redan 1945 av Eames.

När inredningsexperten Nina Gerthel flyttade in i matkreatören Martin Karyds stora lägenhet i Slottsstaden i Malmö följde en intensiv period av experiment och ommöbleringar. Men nu har de hittat rätt. Efter omfattande renoveringar har de skapat ett hem med mycket känsla och tillvaratagen 1950-talscharm. Ett hem som håller över tid.

Huset byggdes 1950 och när Martin renoverade lägenheten hittade han en rad tidstypiska detaljer gömda bakom gipsskivor och paneler. Bland skatterna fanns till exempel en inbyggd bokhylla, som i dag har blivit en unik och tidstypisk inredningsdetalj i vardagsrummet.

Vid matbordet Four från Kartell står Eames plastic chair i senapsgult. Ljusstaken Skugga i design av Alexander Lervik. Taklampan Tite från Foscarini. Hyllan Libri kommer från Swedese.

Lägenheten har två etage och sju rum, fördelade på 200 kvadratmeter. Stort och rymligt, med andra ord. Men det första intrycket är att detta är ett hem fyllt av färg. Fast vid närmare påseende inser man att det färgglada intrycket helt och hållet beror på detaljerna. Basen är vit, stilren och enkel.

– Jag tycker om att jobba med små detaljer som lyfter hela rummet. Tröttnar man på dem är de enkla att byta ut, säger Nina, som jobbar som inredare och tillsammans med Håkan Olsson och Susanne Gerthel driver inredningsbutiken Olsson & Gerthel i centrala Malmö.

Stolen Coconut chair är designad av George Nelson 1955 för Vitra. Den gröna pläden kommer från Fanny Aronsen. Ljuslyktor från Iittala och koppen Berså av Stig Lindberg för Gustavsberg. Taklampan Havanna kommer från italienska Foscarini. Vedkorgen är gjord av återvunna bildäck.

För Nina är det viktigt att rummen inte känns tomma och sterila, vilket inte behöver innebära att man övermöblerar. Genom att skapa vägglösa rum i rummet och naturliga passager mellan de olika delarna, har hon lyckats behålla känslan av luftighet, samtidigt som det blir mysigt och trivsamt. Vardagsrummet är ett ypperligt exempel på den här inredningsfilosofin. Här finns sammanlagt fyra ”rum”. Förutom delen med soffan finns även ett mindre burspråk, en öppen spis och en plats framför den inbyggda bokhyllan – alla har utrustats med en stol och ett soffbord. Mattorna hjälper till att lyfta fram de naturliga gångarna som leder fram till de olika rumsdelarna. Mattan framför bokhyllan är Ninas egen design. Den har hon gjort själv genom att sammanfoga mattprover från Kasthall. Det tog sex år att samla ihop alla bitarna, men i dag är den ett riktigt konstverk. 

Nina och Martin satsar helst på enkla möbler och möbelklassiker. Båda två faller för det tidlösa – möbler och saker som man inte riktigt kan gissa sig till när de formgavs. Man hittar design från de skandinaviska formgivarna och en del amerikanskt och italienskt i deras hem.

Sminkbordet med förvaring och spegel fungerar perfekt som arbetsbord. Nina hittade det i en secondhandbutik på Fersens väg i Malmö. På väggen hänger en Utensilo från 1969, design Dorothee Becker för Vitra (läs mer om Utensilo på sid 139!). Skrivbords-lampan Tizio är från Artemide. Bords-kalender och sparbössa från Olsson & Gerthel. Stolen DSR kommer från Vitra.

– Här uppe i Norden ska allt bara vara så praktiskt som möjligt. I södra Europa värdesätter man det estetiska i mycket högre grad. Det tycker jag om. Jag vill ha saker som gör mig glad, är av god kvalitet och håller över tid, säger Nina.

Ninas liv kretsar mycket kring inredning och hon dokumenterar allt hon inspireras av med sin mobilkamera. Med åren har hon byggt upp en imponerande bildbank med inspiration. 

– Det handlar mycket om att se saker som egentligen inte finns där. En klädställning med senapsgula koftor och marinblå byxor har ju egentligen ingenting med inredning att göra, men färgkombinationen kan ge mig en idé som jag kan applicera i en inredningsmiljö.   

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler