Skräddarsydd citypuls
MADELEINE SÖDER

Skräddarsydd citypuls

Välplanerad vindsvåning

Mitt i innerstan ligger den välplanerade vindsvåningen, mönsteranpassad av arkitekt och byggare ned till minsta detalj.

 

Det ljusa köket med dubbla rader köks­skåp har ritats av inredaren Helene Becker och till­verkats av Claesson­kök. Även stegen i ek är specialtillverkad. Arbetsbänkar i betong och stänk­skydd i glas. Mat­bord av Strand+ Hvass, Carl Hansen & søner, lampan över, Enigma, är från Louis Poulsen.

Barnen var utflugna och det var dags att sälja huset och flytta till stan. Men allteftersom paret började se sig om, förstod de att det var en vindsvåning de ville ha. Med samma kvalitéer som de haft i villan: högt, tyst och lugnt.
Efter en kort tids letande dök råvinden i Stockholms innerstad upp.
– Ja, de färdiga vindsvåningar vi först tittade på upplevde vi som trånga och mörka. Men här gav arkitekten, som var med på visningen, och mäklaren oss en bra bild och känsla för hur det skulle bli.

Höjden i vindsvåningen kunde utnyttjas till en liten loftvåning. Den luftiga trappan är en specialkonstruktion och trappräcket med belysning är infäst i väggen. Soffbord Flower av Christine Schwarzer och skinnfåtöljer av Roger Persson, från Swedese, soffa från Ire möbler. Golvlampa av Philippe Starck, Flos. Handknuten matta samt kudde och pläd från Asplund. Mönstrade kuddar, Svenskt tenn. Litografi av Carl Fredrik Reuterswärd.

– Eftersom vi kom in i projektet före byggstart kunde måtten på altanen anpassas så att vårt sideboard, som vi gärna ville ha med, skulle få plats vid långväggen. Fantastiskt lyxigt att ha den möjligheten. 
Arkitekten Jenny Frigren och byggaren Kjell Ramström på Innovation design hjälpte paret att förverkliga sitt drömboende.

Lampor Tolbod från Louis Poulsen. Bänkskiva av betong, från Betongdesign, och bricka med mönster av Maria Åström för Ikea.
Soffbord Flower av Christine Schwarzer, soffa från Ire möbler. Flos. Handknuten matta samt kudde och pläd från Asplund. Mönstrade kuddar, Svenskt tenn. Litografi av Carl Fredrik Reuterswärd.
Sängavel i ek och nattduksbord, från EM. Lakan från Mimou och sammetsöverkast, Norrgavel.

»Med färg på textilier kan man lätt åstadkomma ­förändring«

Den expressiva målningen är en snickarbänk från träslöjden. Tavlan längst bort av Olivier Herdies. Matta Sienna av Malin Ångström för Axeco och sideboard i form av Lars Hofsjö, Rumbler.
Den soliga altanen på taket är en oas. ­Panel är gjord i lärkträ. Fåtöljer och bord från Newport. Keramikkrukorna har ­familjen samlat på sig genom åren.
Kök, vardagsrum och matplats i öppen planlösning med den öppna spisen, specialritad av arkitekten Jenny Frigren, som rummets hjärta. Runt matbordet paret Eames plaststolar. Lampan över matbordet, Enigma, är från Louis Poulsen. Akvarell av Karl Hall. I hyllan Aldo Rossis ikoniska vattenkokare för Alessi. Kök, vardagsrum och matplats i öppen planlösning med den öppna spisen, specialritad av arkitekten Jenny Frigren, som rummets hjärta. Runt matbordet paret Eames plaststolar. Lampan över matbordet, Enigma, är från Louis Poulsen. Akvarell av Karl Hall. I hyllan Aldo Rossis ikoniska vattenkokare för Alessi.

»Vi vill ha ett ljust hem, öppet och med känsla av rymd«

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler