300 kvm kalkstensgolv

Annorlunda boende. 300 kvm riddarborg med genomgående vackra och levande kalkstensgolv och väggar i Syditalien.

Reklambyråägaren Morten Angelo och hans fru Tina Horsted letade efter ett sommarhus, långt från jobbmöten och vardagsstress i Köpenhamn – men ändå tillräckligt nära för att kunna åka dit ganska ofta. Valet föll på Italien, och där riktades deras blickar mot nordvästra regionen Piemonte – lika nära till härlig skidåkning som till Toscana.

Fast de hamnade snarare längre upp vid ”hälen”, känd för sina söta trullihus från medeltiden.

Inbjudande pool.
Ray och Charles Eames stolar runt matsalsbordet.
Välvda bågar och grovhuggen kalksten i sovrummet.
Svalkande skugga från olivträdet.

Bara två av tornen på de koniska trullihus­taken, typiska för trakten kring Alberobello, är av äldre datum. Övriga huset är nybyggt.

Trullihusen är runda, har konformat tak och består av ett enda rum. De är byggda av kalksten utan murbruk eller cement, och finns bara i Syditalien – inom ett 10 mil långt och 3 mil brett område kring världsarvsskyddade staden Alberobello. Hustypen är känd sedan 1400-talet och får restaureras men inte rivas.

– Vi byggde snabbt upp en historia kring stället, känslan skulle vara att det när som helst kunde välla fram korsriddare bortom olivlunden. Det skulle vara ett äventyr att komma hit.

VILSAM ENKELHET
Sommarhuset i Apulien är en pastisch på en italiensk lantgård. Sköna hems inredare Charlotte Pettersson ser en avskalad dröm med färglösheten som tema.

1. Kontrast utan kulör
Det är sant, intet livar upp och skapar stämningar som färg och mönster. Men det finns också de som inte vill livas upp, som längtar efter lugn och ro – i det odekorerade, tysta … Svart och vitt i det italienska huset är också, med några få milda undantag, de enda kontrastfärgerna till vägg- och golvstenarnas milda skiftningar. Genomförandet är minst sagt konsekvent. Svart och vitt ger hemmet liv, men kräver inget
i gengäld. Lugnet härskar.

2. Moderna klassiker

Som en viktig del av inredningens sparsmakade kontrastering figurerar några få moderna möbelklassiker. Runt matbordet står ett knippe svarta plastskal på eiffeltornsunderrede, av Ray och Charles Eames, i ett hörn en ensam fladdermusfåtölj, här finns en vit stram soffa och några få lampor. De är alla modernister av ett slag som passar in de flesta sammanhang, utan att störa.

3. Arkitekturen räcker

Det stora huset är nybyggt i gammal stil kring de äldre trullihusen, typiska för den här trakten i Apulien. I Sverige har ordet pastisch sedan länge en negativ klang, men i många sydländska byar har man tyckt att  den följsamma inspirationen bättre bevarat karaktären än tillägg i samtida dräkt. Här får den ”medeltida” arkitekturen tala i egen sak, och man har motstått frestelsen att fylla upp och dekorera.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler