Madeleine Söder

Industriell design och opolerat naturmaterial!

Inget puttinutt. Nybyggda fjällstugan av traditionellt snitt får sin karaktär av industriell design och opolerade naturmaterial. Både in – och utvändigt smälter den in med de mäktiga bergen.

 

Köket har stomme från Ikea med skåpluckor och lådfronter av plank från en gammal lada. Bänkskivan är gjuten i betong.

Det är lukten, den knastriga doften av bränd ved som får Hanne Borge-Yngland att rycka till av lycka varje gång hon och hennes familj, maken Per och barnen Leah, 7 år, och Teo, 4, återvänder till sin älskade ”vinterhytte”. Den väl tilltagna fjällstugan på 200 kvadratmeter ligger i skidorten Kvitfjell i sydvästra Norge. Huset är ett så kallat trønderlån, ett traditionellt långsmalt våningshus där längden på kortväggen bestäms av timmerstockens längd. Trønderlån kallas arkitekturen efter  ursprungsorten Trøndelag.

Paret lät bygga huset själva för snart fem år sedan. Huset skulle vara öppet som möjligt och de placerade matsal och vardagsrum i ett på övervåningen ”där utsikten är bäst” och dit värmen stiger naturligt. På nedervåningen är det svalare och där ligger de tre sovrummen, två badrum och en stor hall. Övervåningens rum är dessutom placerade efter hur solen har sin gång: i köket sprider morgonsolen sitt ljus och i sällskapsrummet med anslutande altan avnjuts eftermiddagssolen.

– Vi har velat inreda så att naturen kommer in, förklarar Hanne och konstaterar att de ”inte gillar standardlösningar”.

– Det är viktigt att stilen är avslappnad, och jag älskar råa, obehandlade material. Betong och industrihyllor gör att hytten inte blir för gullig. Vi gillar grå nyanser väldigt mycket och det passar perfekt i en vinterstuga.
Hemma i stan i Oslo bor de i en villa från 1920. Där råder en helt annan stil.

Gästbadrummet har fått en liten touch av Orienten.
Badrummets alla väggar är spacklade med cement. Handdukar från Himla, necessär från Paul Smith.
Familjen bjuder ­gärna med sina ­bekanta till hytten, och sängar finns till alla. Horn och fällar finns det gott om i huset, vilket förstärker vinter­hytte-känslan. Kudde med dödskallemotiv är från Bolina.

”Rummen är placerade efter hur solen har sin gång: morgonsol i köket och eftermiddagssol på altanen"

Det mesta i hemmet – även den speciella besticklampan – kommer från Hannes egen butik Bolina. Där är en stor del av föremålen noga utvalda från bland annat loppisar i England och södra Frankrike.
Träväggen var tidigare omålad. För att lysa upp valde familjen att grundmåla panelen vit med en vattenbaserad blandning med bruna färgpigment. Den andra väggen är spacklad med cement för att skapa en råare känsla. Fårskinnsfällar och kuddar tillför behövlig värme.
Hanne Borge-Yngland plockar gärna in naturen i inredningen – både i materialval och i form av dekorativa kvistar.

»Vi gillar grå nyanser väldigt mycket och det passar perfekt i en vinterstuga«

Utsikten från familjens stuga. Nedan ligger Kvitfjells stugby.

»Vi har velat inreda så att naturen kommer in«

I Hannes och Pers sovrum har man målat samtliga väggar i samma mörka grå kulör som i köket.

Familjen åker iväg till sin hytte så fort chansen ges, ett faktum som lockar är att den ligger i stort sett mitt i en skidbacke – ”det är bara tio meter dit”.

– Kvitfjell är alltid snösäkert, det är ingen trängsel, det finns slalombackar för alla åldrar och superfina längdskidspår, det var därför vi valde det här området från början. Fjället är fantastiskt på hösten och mellan december och mars, allra finast är det när det är kallt och sol, då glittrar det i träden!
Men hur härligt det än är med en massa frisk fjälluft är det allra bästa att de inte har en massa måsten här och att de gör någonting tillsammans som alla tycker om, enligt Hanne.

– Bara att njuta av utsikten, läsa, spela spel, dricka vin, laga fondue och raclette, som är barnens favorit. Det är fjällstugeliv, det!

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler