Patrik Hagborg

Rå känsla i missionshuset

När missionskyrkan sålde av sitt hus öppnade sig pärleporten för Malin och Anders. I dag har de förvandlat det till ett hem med råa, svarta detaljer.


 

Rymden och de höga fönstren i den forna kyrksalen var två av anledningarna till att Malin och Anders föll för huset. I renoveringen åkte predikstolar och kyrkbänkar ut för att i stället husera familjens vardagsrum. Soffor från Ikea.

Från en trång tvårumslägenhet i centrala Göteborg till rena rama himmelriket. När Malin Johansson och Anders Jungermark såg annonsen för det 200 kvadratmeter stora missionshuset 10  minuter utanför Borås, trodde de knappt sina ögon.

Den vita byggnaden från 1937 var välbevarad med såväl de slitna trägolven som predikstol och kyrkbänkar intakta. Men framförallt var det de höga, vackra fönstren som lockade. Både Malin och Anders jobbade inne i Borås och ville komma närmare sina arbetsplatser för att ge sonen Viggo, då två år, kortare dagar på förskolan. Att de såg annonsen var en ren slump, och visningen åkte de mest på under förespeglingen att det var en rolig utflykt.

Badrummet var tidigare två mindre rum vars mellanvägg slogs ut vid den stora renoveringen 2005. Samtidigt putsades väggarna och ­målades vita. Badkar från Westerbergs. Ljuskronan är ett loppisfynd.

Några veckor senare, i juni 2005, stod de med kontraktet i handen. Men först avkristnade församlingen huset genom att bära ut korset i procession för att på så sätt ta farväl av det. I dag är det nästan svårt att se Guds hand i inredningen. Den 80 kvadratmeter stora församlingssalen med 4,7 meter i takhöjd som tidigare gick i aprikos har målats vit. För att skapa en mer ombonad känsla har ett loft byggts på ena kortsidan, där Malin och Anders i dag har sina hemmakontor. Under de stora fönstren ståtar ett enormt hemmabyggt träbord, till vilket paret fick inspiration under en jobbresa.

– Men vi har även försökt att bevara mycket av det vackra i huset, som trägolven och upphöjningen där predikstolen stod, säger Malin Johansson.

I oktober 2005 började renoveringen. Flera av väggarna revs för att skapa flöde, och två av rummen på övervåningen förvandlades till ett spatiöst badrum.

Kaminen i vardagsrummet kommer från Baloo art & antik i Kinna och ­sattes in vid den stora renoveringen.

– Vi bodde nere i källaren tills vi hade kommit i ordning någorlunda. Eftersom det inte fanns någon dusch tvättade vi oss hos vänner. Hela hemmet var under ett intensivt halvår en byggarbetsplats. Det var en tuff tid, men det gick, säger Malin Johansson, som tillsammans med brodern och maken gjorde allt arbete själv förutom el och vvs.

Som om det inte var nog ramlade Malin en dag ner från stegen och bröt bröstbenet när hon stod och målade väggen i stora salen. Men det var inte enbart elände. De dagar som Viggo inte var hos sin mormor och morfar en halvtimme bort använde han ofta den stora missionssalen som cykelbana. När parets andre son Charlie föddes 2007 tog familjen ett avbrott i renoveringen och åkte till Thailand.

– Det behövdes för att vi skulle orka fortsätta med förnyade krafter, säger Malin Johansson.

– Vi hade en ganska klar bild av hur det skulle se ut när vi tog över huset: en rå, enkel stil med mycket roliga detaljer. Jag inspireras ofta av platser jag besöker genom mitt arbete som hår- och makeup-artist. En altan fylld med vackra slipade stenar är något jag såg i Kapstaden och som vi ännu inte har förverkligat.

Missionskyrkans forna pingisrum huserar i dag familjens svartdominerade kök. Här har ena väggen målats med griffeltavelsfärg, och i stället för skrymmande köksskåp förvaras porslinet i öppna Stringhyllor. Köket leder också direkt ut till den altan som paret har byggt till.

– Bänkskivan kom bara några dagar före jul. Sedan var köket äntligen färdigt, säger Malin Johansson.

En våning upp där vaktmästarbostaden tidigare var placerad ligger familjens sovrum och det vitputsade badrummet. För att slippa sätta in garderober intill sängen har det gamla vaktmästarköket gjorts om till en rymlig walk-in-closet. Här går färgerna, precis som i köket och entréhallen, i en mörkare ton.

– Missionshuset var ett udda och annorlunda objekt som vi verkligen såg alla möjligheter med, säger Malin Johansson.     

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler