Nordiskt i New York
PAUL BRISSMAN

Nordiskt i New York

Nordiskt i New York

Skandinaviska möbelklassiker sätter tonen i Håkan Swahns och hans familjs våning på Manhattan. Inom bekvämt gångavstånd ligger Aquavit, restaurangen Håkan drivit sedan 1987.

 

”Superellipsbordet är nog vårt bästa köp”, säger Håkan. Stolar­na är från ”gamla” Aquavit. Fun-lampa av Verner Panton 1959. Fisktavla av Robert Kushner, blå Carl Larsson-stol, Sundborn snickerier. Porslin, Rörstrand, salt- och peppar­- kvarn av Jens ­Quistgaard.

Liksom många andra på Central park south, den stora boulevarden som löper utmed parkens södra sida, hade Håkan Swahn alltid irriterat sig på ”kolossen vid sjunde avenyn”. Ett brunt jättekomplex som med sina plexiglasbalkonger och rundade fasad påminde mer om Miami än New York, men i all sin säregna glans även bildade blickfång.
   Men tiden går och anspråken förändras. När det var dags för Håkan och hans fru Catherine att hösten 2003 söka nytt boende och sonen Niclas på väg att födas, såg ”kolossen” med sina moderna lägenheter – plötsligt inbjudande ut.
– Hela området kring Columbus circle upplevde också en nyrenässans. Time Warner (ett stort shoppingcenter med exklusiva butiker och restauranger) hade lockat många nya barnfamiljer, och vi ville också gärna bo kvar vid parken, så att Niclas kunde vara ute och jag kunde promenera till jobbet, säger Håkan.

Soffa, bord och fåtöljer – Spider av Kenneth Bergenblad – från Dux. I hörnan anas Poul Kjaerholms stol PK 11. Matta från Kasthall, bordslampor i dansk design och kudde från Jonathan Adler.
Skjutdörrar i glas och trä från italienska Tre-p & tre-più delar av vardagsrummets mediehörna och soffgrupp, och kan dras igen helt när familjen får gäster och tv-rummet blir gästrum. Den cremefärgade läderfåtöljen är från Håkans barndomshem och numera omklädd. Ovanför den vita liggfåtöljen hänger en tavla av Peter Åström.
Sängkammaren är inredd i lugna färger med läderklädd sänggavel i klassisk amerikansk stil. Vid sidan av sängen skymtar en ashanti-docka, en afrikansk fertilitetssymbol som ska bringa lycka i äktenskapet. ­Vägglamporna från Luxus, modell 1952, är från Håkans föräldrahem. Tavlor av Peter Dahl, lakan i design av Anki Spets.

Håkan Swahn flyttade till New York efter sin utbildning vid Handelshögskolan. När han öppnade Aquavit 1987 erbjöd restaurangen ett utlopp, inte bara för hans matintresse, utan även för intresset för skandinavisk design. Trots att restaurangen i dag finns i nya lokaler och svenska stjärnkockar länge stått för det kreativa skapandet i köket är Håkans vision i inredningen minst lika distinkt.
   Familjen Swahns lägenhet på 16:e våningen är på 185 kvadratmeter och har efter renovering fått en öppen planlösning. Stora fönster från golv till tak löper utmed hela sydsidan där barkök, matplats och umgängesytor ligger, medan sovrummen vetter mot en tyst bakgård.

En lång hall förenar sovrum, hall och badrum. Semiantik matta av okänt ursprung. Längst bort skymtar Niclas rum.
De tre barstolarna är formgivna av danske poeten, ­matematikern och allkonstnären Piet Hein och inropade på Bukowskis. ­Kaffeservisen är Stig Lindbergs Spisa ribb för Gustavsberg.

Det mest iögonfallande är dock parets möbelsamling, där en rad dyrgripar i svensk och dansk 60-talsdesign ingår.
– Scandinavian mid-century, som den kallas här, är en stil som jag blev förtjust i redan som liten. Min kompis pappa var arkitekt och hade vad som då uppfattades som ett extremt hem med mycket danska möbler, helt annorlunda jämfört med det svenska standardhemmet. Det gjorde ett djupt intryck på mig, berättar Håkan.
    Men i lägenheten finns också saker med ett högre affektionsvärde än marknadspris, som den cremefärgade läderfåtöljen i tv-rummet som på 40-talet räddades av Håkans pappa när tuberkulos­epidemin drog fram och familjer beordrades att bränna allt stoppat.
Till det nya köket valde Håkan skåp i valnöt och lättskötta marmorbänkar.
– Köket är litet. Men det funkar. Under veckorna är det mest Catherine som står för maten och det blir ofta rätter från hennes hemland, Filippinerna. Men på helgerna är det nog mest jag som lagar mat, säger Håkan.

Håkan har under åren samlat på sig ett stort antal danska ishinkar i teak, formgivna av Jens Quistgaard. ”Jag gillar kontrasten ­hos det varma träet och isen inuti”.


 

Håkan Swahn på plats i sin skapelse, restaurang Aquavit på 65 East 55th street i New York.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler