Tia Borgsmidt

Kompakt i Köpenhamn

Dorthe och hennes familj bor på 58 kvadrat som är så väl förvaltade att de känns som 100. Sommartid tillkommer ett extrarum i trädgården – mitt i stan.

 

I vardagsrummet ryms matplatsen precis framför en turkosmålad garderob som inte behöver öppnas så ofta. Bordet är från Hay och de snyggt patinerade skinnstolarna köpta secondhand och valda på grund av lädrets fina färg.

Ni vet hur man säger: Finns det hjärterum så finns det stjärterum. De möttes i Key West, Florida, och när kärleken slog till mellan danska Dorthe Thure och amerikanen Will Kearins – med 2,5-årige sonen Kristian som bästa resultat – var de tvungna att tänka kreativt. Dorthe hade redan tvårumslägenheten i Islands brygge på Amager i Köpenhamn.

– Jag föll helt pladask för trädgården och att man kunde gå direkt ut i den från lägenheten. Att få möjlighet att bo mitt i stan och ändå ha en egen trädgård! Här finns stora buskar, kryddväxter och blommor. Den är väldigt privat, inga störande blickar. Det känns faktiskt som att ha ett extra rum.

Vardagsrumsväggen täcks av Dorthes konst- och grafiksamling. Soffborden är från Københavns møbelsnedkeri och lädersoffan är ärvd. De snygga svarta pinnstolarna används som fåtöljer.

Dorthe är utbildad textildesigner, men arbetar numera som grafisk formgivare hos Vipp, den anrika tillverkaren av de klassiska pedalhinkarna i plåt. Parallellt driver hon tuaprints.com där hon utvecklar textildesign till olika företag. Inuti mäter våningen 58 kvm och Dorthe konstaterar att det är tur att Will är en kreativ och händig person.

– Han flyttade in hos mig, och eftersom han ännu inte fått något arbetstillstånd levde vi på min inkomst. Då hade vi ingen möjlighet att köpa hus, nu funkar det ändå.

Först satte Will igång med att bygga om köket, inköpt på Ikea, så att de fick plats med en liten bardisk för snabba måltider. Även badrummet totalrenoverades.

– Den stora utmaningen var att trolla fram ett rum till Kristian från ingenting. Som tur är så är det högt i tak i lägenheten, och vi fick idén att bygga en hylla till oss i sovrummet och inreda en liten grotta till Kristian under.

Will har legat i amerikanska flottan, det var därifrån han fick inspiration till skyddsräcket i rep i trappan och runt loftet. Förutom Kristians lilla inbyggda säng undertill, ryms dessutom en dagbädd i rummet – som används när Kristian ska få en saga läst eller en vuxen behöver en välförtjänt paus. Här finns möjlighet både till gemenskap och ensamtid.

Under sommaren tillbringar Dorthe och hennes amerikanske man Will många timmar i sin gröna oas, som erbjuder både skugga och sol.

Utöver alla kompaktlösningar, präglas lägenheten av Dorthes omfattande konst- och grafiksamling.

– Mina målningar och min grafik har följt mig runtom i världen och ska alltid ha en plats. Många har jag haft sedan jag var ung och flera av dem är gjorda av mina vänner. Jag har vuxit upp med konst. Min pappa har ett galleri och är utbildad hantverkslärare, så i hela mitt liv har kreativiteten tagit mycket plats.

– Konsten påverkar faktiskt mycket hur jag bor: det ska vara personligt, jag vill bara ha saker som betyder något för mig. Annat rensar jag bort. Jag blir glad när jag går in i ett rum där det bara finns saker jag gillar.
Trots att lägenheten är förhållandesvis välfylld känns den överraskande rymlig. Detta tack vare Dorthes inredningsstil som hon säger bygger på ”luft”.

– Jag älskar luft. Även om lägenheten är liten ska det finnas luft och plats att vara kreativ på. Det ska vara rena linjer. Jag föredrar att hålla mig till få färger. Det ger ett klart uttryck och kan varieras i det oändliga med olika nyanser.
Frågar man Dorthe var hon får sin inspiration ifrån, kommer svaret som ett rinnande vatten:

– Böcker, magasin, utställningar, film, vänners hem, mitt arbete, resor. Bland annat.

Will har i dag blivit rutinerad köpenhamsbo men han har fortfarande en fot i hemlandet USA, där han arbetar med att sälja in den så kallade Christianiacykeln (trehjulingen med låda framtill att ha barnen i!) under namnet Boxcycle.

– Christianiacykeln illustrerar på ett fint sätt vad vi värdesätter i vår familj: Vi älskar att sitta nära varann i den allihop och bara köra iväg. Det är detsamma med vårt hem. Smått men gott, säger Will.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler