Hytte i tiden
MORTEN ANDENÆS

Hytte i tiden

På en sluttning på norska Østlandet ligger det bastanta fritidshuset, en modern fjällstuga i gammal tappning med synliga timrade väggar.

Husets planlösning är öppen och utrymmet väl tilltaget med 200 kvadratmeter boyta. Timmerstockar och annat nytt virke är betsade för att se gamla och lite väder­bitna ut. Köks­golvet i förgrunden är lagt med gamla ekplankor, och bordet är, liksom mycket av inredningen, special­tillverkat. Taklampa från Blue nature.

Ett band av panoramafönster – med magnifik utsikt över de omgivande fjällen – skvallrar om att det traditionellt utformade fritidshuset på norska Østlandet är ett stycke samtida arkitektur.
   Huset uppfördes 1995 och är lågmält till det yttre men har rejält tilltagna innermått. Arkitekt Anders Hokholt har ritat 200 kvadratmeter i en mer eller mindre öppen planlösning och med bland annat ett badkar placerat inför öppen ridå invid det stora sovrummet.
   Det är en stadig konstruktion av knuttimring i kombination med stavverk. Det senare en byggnadsteknik med uråldrig tradition där den bärande konstruktionen består av stolpar som står på liggande syllar och bär upp väggband. Så har norska stavkyrkor byggts och flera har motstått väder och vind i över ­ettusen år och finns upptagna på Unescos världsarvslista.

Nytt timmer och trävirke är betsade för att harmoniera med det traditionella anslaget

Varmt och ombonat framför den sprakande brasan. Inredningen är rustik med rejäla bord och stora soffor, fåtöljer och gott om kuddar att vila ut mot, efter dagens tur på fjället. Stoppmöbler från Slettvoll, bords­lampor från Blue nature. I fönstren finns ytterligare sittplatser och ovanför öppna spisen vakar en jakttrofé.

Utformningen av huset skedde i nära samarbete med ägarna och inredningsfirman Christian’s og Hennie, och önskemålet var att det skulle kännas varmt, välkomnande och inbott.
För att åstadkomma detta importerade man från Holland gamla breda ekplankor till golven samt en del inredning. Nytt timmer och trävirke laserades för att harmoniera med det traditionella anslaget och upplevas som lite nött och slitet.

För att åstadkomma detta importerade man från Holland gamla breda ekplankor till golven samt en del inredning. Nytt timmer och trävirke laserades för att harmoniera med det traditionella anslaget och upplevas som lite nött och slitet.
Därtill stengolv i hallen och delar av vardagsrummet, en stabil stolpsäng i stora sovrummet, inbyggda våningssängar och garderober, linnegardiner och andra naturmaterial i den lösa inredningen, och – inte minst – synliga timmerstockar och plankväggar.

Sängar och förvaring är platsbyggda som en del av den fasta inredningen. De gamla kaukasiska soumak-textilierna lyser upp den annars dova färgsättningen.

Tapeter och färgburkar har inte kommit till användning i denna norska hytte, utan det blygsamma, men fina färginslaget kommer i stället från ett litet antal mönstrade mattor och textilier. De flesta är gamla kaukasiska soumaker, kelim­liknande vävda textilier utan lugg, och med en slät flack yta, förr användes som gardiner och sängöverkast.
   En hytte är en norsk klassiker i paritet med lusekofta och gå på tur. Precis som man i Sverige åker till stugan över veckoslutet ger sig Osloborna gärna av till sin hytte när tillfälle ges.

Linnekänsla i sov­rummet med både hängande gardiner och rullgardin vävda i den nyans­rika växtfibern. Observera att stolpsängen är fästad mot taket. Kista från Artwood.

Det finns runt en halv miljon fritidshus i landet, vilket är många sett till befolkningsmängden; det är bara i vårt nordliga hörn av Europa som denna exklusiva möjlighet finns att byta stressigt stadsliv mot avkopplande lantluft.
   De flesta av Norges fritidshus har byggts under de senaste 40 åren och är oansenliga i storlek och fason – mer tänkta för friluftsliv än stugsittande. Stilen, den är oftast rustik och traditionell.

Panoramafönster med utsikt mot fjäll och dal. Huset är utvändigt behandlat med järnvitriol som både skyddar träet och ger den grå ytan.
En stenbumling med järnring håller dörren på plats.
Bordslampan Man­grove, från franska Blue nature, bidrar till den rustika känslan.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler