Johan Carlson

Hemma hos Lexingtons grundare

Hemma hos Kristina Lindhe bäddar man ofta upp med nya blåvita lakan, överkast, plädar och  prydnadskuddar. Som grundare och ledare av inredningsföretaget Lexington är det ett privilegium hon gärna unnar sig och familjen.

Kristina Lindhe: 50 år, vd för Lexington ­company. Familj: Tommy ­Lindhe, delägare och aktiv i före­taget. Kalle, 22 år, studerar i Lund. Olle, 19 år, läser på college i Boston, och Lova, 16 år, bor fortfarande hemma.
Huset, en Ornäs­villa, är byggt 1929 och har utskjutande övervåning i liggande lockpanel. Arkitekturen är inspirerad av senmedeltida timmerhus i Dalarna.
Det finns gott om fönster­rutor att ­putsa i matsalen och ­vardagsrummet, ­ungefär 110 till­sam­mans. Matgruppen med äppelstolar och tillhörande bord är köpt på auktion.
Enkelt, stilrent och praktiskt. Runt köksinredningen från R.o.o.m sitter småkakel, och arbetsbänkarna är i svart granit. Spis från Ilve och matbordet med svart skifferskiva på ­specialbeställt under­rede är ­Kristinas egen ­design. De små ­pendelarmaturerna, ­ritade av Poul Henningsen kring 1925, från Louis Poulsen.
”Jag släpar ofta hem gamla grejer från auktioner”, ­berättar Kristina Lindhe. Det loppisfyndade ­bordet och soffan i hallen har Kristina slipat och målat. Blå jeansduk och blommig kudde från ­Lexington, gardiner från ­Walles & Walles, samt svart antik kudde. På bordet en skatt av gamla familjealbum.
”Allt måste vara stort i vardagsrummet för att inte försvinna.” Soffgruppen med vita överdragssoffor och fåtölj, från R.o.o.m, och de två hopsatta soffborden från Mio, håller ­måttet. Stort lerfat av skånska keramikern Lisa Wolrath. Tavlan till vänster med ett antikt tyg som Kristina köpt i Paris. Kuddar och plädar, Lexington.
Altanen utanför vardagsrummet vänder sig mot ­söder och kvälls­solen. Jasmin, syren och spirea turas om att blomma och dofta under middagarna vid ­sittgruppen som börjar anta silver­ålderns fina patina. Plädar och textilier från Lexington.
På matbordet tallrikar från Mateus, glas från Orrefors och tabletter, ­servett och servettringar från Lexington. Takkronan för både ljus och ­växter är gjord av en smed efter ­Kristinas ­önskemål.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler