Med exklusivitet och dekadens
Jakkob Termansen

Townhouse i Köpenhamn blandar olika epoker och stilar

Jacob och Line Blom iscensatte sitt townhouse i Köpenhamn som en lång seriekrock mellan olika epoker, stilar och kulturer.

Hipp askkopp från Sloane street i London och antik flakong i kristall.
Gatans kullerstenar, det höga smala husen på rad och murgrönan som klättrar uppför fasaderna, för tankarna till Herrskap och tjänstefolkVerkligheten befinner vi oss mitt i Köpenhamn, med hamnen och Kastellets grönska på gångavstånd. Här, i ett kulturmärkt townhouse från 1878, har rek­lammannen Jacob Blom och hans fru Line skapat ett hem där olika epoker, stilar och kulturer möts och krockar hejvilt. Och det är precis deras avsikt.

Bilden på väggen i tv-rummet är en fotoinstallation på akryl av Sabine Danek. Soffan är ett gammalt inköp som fått ny klädsel i silkedamast från Manuel Canovas. Soffbord från Rajastan. I en förgylld ram ler Jacob och Line Blom.
– Ju mer man tar ut svängarna desto bättre, säger Jacob Blom som har en illa dold förkärlek för Fjärran Österns färger, mönster och material.
– Det ska vara exklusivt och dekadent på en gång. Provokativt utan att bli vulgärt. Det yviga måste alltid vägas upp av något stramt, det får inte stjälpa över.
Jacob och Line som varit måna om att bevara husets historia.
– Huset är kulturmärkt, det fanns strikta regler om vad vi fick och inte fick göra. Vi ville till exempel måla huvudentrén i svart högglansfärg i engelsk stil, alternativt kinesiskt lackrött, men fick nej i båda fallen.

Vardagsrumsväggen pryds av ett konstverk av Peter Bonde/Martin Asbæk gallery.
Ju Högre upp i huset man kommer desto privatare blir det. På plan ett ligger matrum och kombinerat arbetsrum/bibliotek. På plan två, vardagsrum och tv-rum, på plan tre dressingroom och på plan fyra, närmast himlen, sovavdelningen med kokvrå och badrum.

I vardagsrummet blandas antikt med modernt och färgsprakande. Modulsoffa från danska Living. Golvspegeln är fransk och köpt i antik­affären Green square i Köpenhamn. Antik ljuskrona från Fil de fer, också Köpenhamn. Golvlampa Tolomeo mega från Artemide. Kuddar med rosor från Spita­fields market i London.
I matrummet ligger ett nygjort, svart- och brunrutigt ”Louis Vuitton-golv”. De antika stolarna är arvegods och stod ursprungligen på godset Svanholm. Gandhimålningen i bakgrunden, köpt i indiska Goa, är målad av en fransk konstnär. På bordet 1800-talsljusstakar i fattigmanssilver.


”Townhusen” uppfördes av den så kallade Class­enske fideikommis. Genom generationerna har en lång rad kända personer bott på adressen, till exempel drottning Ingrids bror Sigvard Bernadotte. Kulturmärkningen till trots har Jacob och Line gjort en hel del förändringar.

Exempelvis renoverades alla gamla trägolv som uppenbarade sig under de förra ägarnas heltäckningsmattor. Köket totalrenoverades, och på översta planet revs mellanväggar och tak så att det blev öppet till nocken. På sovplanet byggdes också badrum, kokvrå och öppen spis.

”När vi köpte huset var köket uppdelat i två avdelningar som vi slog ihop till en. Här brukar vi sitta och äta när vi inte har för många gäster.” Köksmöbeln består av ett gammalt svenskt långbord, en bänk med sköna ryggkuddar och gamla franska kyrkstolar, observera att hyllan för psalmboken är kvar i stolsryggen.
När Jacob och Line övertog huset var den lilla toaletten omgjord till städskåp. Men nu är den återinstallerad och har fått lampor av Philippe Starck och guldtapet från Tapet-cafe i Köpenhamn. Budoar­stäm­ningen toppas med en venetiansk spegel från antikaffären Fil de fer.
Jacob och Line har plockat med sig konstföremål hem från sina resor runt världen. Hyllan över den vackra väggpanelen i matsalen pryds bland annat av en grupp antika buddhafigurer. ”Line och jag var med vänner i Thailand under tsunamin. Stolen ingår i matsalsgruppen.
Obligatoriskt i ett ”old fashion” dressingroom – en sminkbordsmöbel i fransk rokokostil, från Green square.
En walk-in-closet på 85 kvadrat! På näst översta våningen har Jacob och Lines dröm blivit verklighet. Från början var garderobsdörrarna klädda med lamellskivor, men de renoverades och fick samma romantiska tapet, från Tapet-cafe i Köpenhamn, som resten av rummet.
Ett konsthandlarhem på Östermalm, ett townhouse med elefanter i Köpenhamn eller en färgstark sekelskiftsvåning. Rösta på ditt favorithem och vinn ett snyggt och stadigt tidniningsställ.
Murgröna, klätterrosor och morgonsol. Varma dagar intas kaffe och tidning alltid på uteplatsen vid entrén.
Den vackra, vindlande trappan är vit och stram som kontrast till mörklackade golv, guld och färgexplosioner. Taklampan Birdie av Ingo Maurer möter afrikansk träfigur.
Kombinationen av Jesus på korset och gamla sifoner från ett franskt brasserie, är något blasfemiskt men skapar eftersträvad effekt.
Den färgsprakande målningen ovanför eldstaden i matsalen fick paret i bröllopsgåva. Motivet är den indiske guden Ganesha, och konstnär är den unge tyskdansken Marcus Loebb. Eldstaden har målats i guld och grönt för att matcha tavlan. På spiselkransen, en antik provensalsk kyrkljusstake från köpenhamnsbutiken Fil de fer, samt ett antikt spanskt skrin från Kuba.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler