Johan Fowelin

Visningslägenhet 2 Annedal

Annedal – Visningslägenhet 2

4 rok 103 kvm – Byggnadsfirmor Viktor Hanson och Erik Wallin, arkitekt Kjellander + Sjöberg arkitektkontor – Inredning av Kjellander + Sjöberg arkitektkontor i samarbete med Resource vision sustainable design studio

Ljust vardagsrum med fönster från golv till tak. Soffa Artek 2nd cycle, soffbord Pond av Charlotte Elsner, Objecthood, matta från Rugcycle. Taklampa i koppar av Tom Dixon, och golvlampa Leaf lamp av Johan Berhin, Green furniture Sweden. Gardiner Silent gliss.
I köket matbord Keep, Petter Thörnes och Anders Johnssons examensarbete på Konstfack och är tillverkat av överblivet material från möbeltillverkning. I produktion genom Muuto. Stolar Waiter chair av Chris Martin för Massproductions. Lampa från Snickeriet och mattor från Rugcircle.
Sovrummet med skenor och gardiner som skapar ett rum i rummet, Silent gliss. Låg säng med madrasser och sängkläder, Grön interiör.

Ett hållbart boende mellan park och gata, kallar Kjellander + Sjöberg sitt hus som uppmärksammades i positiva ordalag av flera arkitekturkritiker.

Precis som i hela Annedal är det energisnålt tänk rakt igenom med modern sopsortering och biltrafiken satt på undantag, bland annat ligger garagen i de flesta fall helt dolda.

– Exteriört är vårt hus en välkommen återkomst för tegel, säger medverkande arkitekten Sylvia Neiglick. Det är bränt i olika färger och mer hållbart än de billigare putsfasaderna. Huset i sin helhet, vågar jag påstå, är byggt på ett mer gediget sätt än man gjort på länge.

En utmärkande arkitektonisk detalj i rummen är de höga fönstren, från golv nästan upp i tak, hela 260 cm. Dagens effektiva radiatorer är kompakta, långsmala och märks knappt där de sticker upp framför fönsterpartierna.

Även på balkongerna – liksom på den mycket stora altanen runt den indragna takvåningen – tas ljuset tillvara med glasade räcken. Genomsiktligheten mellan rumsligheterna inomhus är tydlig och de öppna rummen med fin möjlighet att röra sig runt det centralt belägna badrummet, är tänkta för flexibla lösningar över tid.

Visningslägenheten planerades för en familj som lever ”det hållbara livet”. Med kopplingar till grannar och stadsdelens lokala perspektiv. Möbler och föremål är av återvunnet material och med en hållbar historia.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler