Magnus Selander

Representativ tvåa med liten budget

Nyinflyttade Fredrik gav sin vän stylisten i uppdrag att skapa ett representativt hem i tvåan. Budgeten var begräsad, men resultatet blev snyggt, sobert och trivsamt.

Lägenheten hade inte renoverats sedan 70-talet. Tapeterna var slitna, köket buteljgrönt och badrummet nedgånget. Utmaningen bestod bland annat i att hålla sig inom den rätt så begränsade budgetens ramar.

– Har man obegränsad budget är ju ingenting svårt. Det kluriga är att få det fint ändå, med de medel man har att förfoga över, säger Geir Oterkjaer, inredare som fick i uppdrag att inreda lägenheten.

I hallen valde Geir en tapet med blomrankor, som fick sätta färgskalan för resten av lägenheten som går i brunt, svart, beige och lite vitt.

– Innerdörrarna i glas var snygga, så de behöll vi och målade bara om i en mörkare färg. Det fanns en dörr mellan sovrum och kök tidigare, som vi tog bort för att kunna göra en mysig sitthörna i köket. Vi klädde in den delen av väggen i textil för att få det ombonat.

I vardagsrummet skapades en arbetshörna.

– Skrivbordsstolen är från Bukowskis, säger Geir. Jag var noga med att blanda upp med några äldre, fina saker också, så att det skulle bli personligt och trivsamt och inte kännas helt splitternytt allting. Därför tog det tid att skapa det här hemmet, för jag har jagat detaljer på många håll. En vas från Svenskt tenn, som förresten kostade mer än alla gardiner tillsammans, en cigarrask och en glasflaska från loppis. Allt för att få lite karaktär och personlighet.

En hel del finurliga lösningar krävdes också för att kunna göra det snyggt inom budgetens ramar. Ett exempel är plattorna på väggen, ovanför diskbänken, som egentligen är golvplattor från Bauhaus satta på högkant.

I sovrummet lampa och svart keramikkruka, Slettvoll. Sängen är bäddad med Gant, Slettvoll och H&M Home.
I köket köksbord som egentligen är ett skrivbord, Ikea, liksom taklampan. Karmstolarna, också Ikea har fått ny klädsel.
I hallen dominerar en blommig tapet från Nina Campell, pall från Indiska.
Skrivbord från Mio. Stolen inropad på Bukowskis market. Lampa, Hemtex, kruka Svenskt tenn och ramar Ikea.
Vardagsrum med soffa och matta från Mio, soffbord, Ikea.
Soffhörna med sidbord från Ikea. Lampa från Inn & finn. Gardiner H&M Home.
Badrum klätt med stora kakelplattor, Bauhaus. Skåpet, ett köksskåp från Ikea.

Publicerad i Sköna hem nr 1, 2013.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler