Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lägenheten på söder: Estetik är viktigare än funktion

Estetiken är alltid viktigare än funktionen, säger Cilla som tillsammans med Björn har skapat sitt levande hem mitt i stan.

Det krävs både kompromissvilja, en gnutta ödmjukhet och samsyn när det kommer till inredning av ett gemensamt hem. Åtminstone om båda parter är deltagande. Cilla och Björn flyttade ihop för fyra år sedan och projektet att välja av det gamla, hitta nytt och inreda, har varit både lustfyllt och förenande.

Lägenheten i ett 1600-talshus invid Slussen i Stockholm är renoverad och ombyggd otaliga gånger och känns i dag mer som från förra sekelskiftet.

I smak och preferenser är de samsynta. Björn lutar mer åt det moderna, men båda förde med sig var sin Kandellhylla till lägenheten. Cilla som har det säkrare ögat av de två, förändrar i smått och stort. Flyttar på ett bord, prövar att lyfta undan en tavla, byter ut kuddar …

Det gemensamma intresset för design, inredning och konst går inte att ta miste på. Men vad är viktigast, estetik eller funktion?

– Estetiken vinner över funktion, absolut! säger Cilla. Men bekvämlighet är viktigt för oss båda.

– Jag är väl mer för funktion, svarar Björn och konstaterar samtidigt att det är Cilla som bestämmer.

I inredningen samspelar moderna möbler med gamla, och nyköpta med ärvda. Kontraster är viktiga och trots att här inte finns några gardiner, sovrummet undantaget, så är känslan ombonad. Till den stämningen bidrar den fyllda bokhyllan liksom kuddar, konst och en rikedom av färger – de röda orientmattorna värmer upp underifrån – till den trivsamma atmosfären. Till de gemensamma köpen hör flera Aaltomöbler, tevagnen som fungerar som soffbord och två fåtöljer, alla inhandlade secondhand.

– Aaltos möbler är jättehäftiga, kommenterar Cilla. Det är något med hans linjer, något vilsamt och tilltalande.

Konsten på väggarna är en blandning av ärvda verk – som porträttet Nils von Dardel tecknade av Cillas moster – Björns tur i konstlotterierna på jobbet och gemensamma inköp under många gallerirundor på stan eller på Österlen i sommartid.

– Ja, det är kul att hålla på, sammanfattar Cilla och berättar att de nu funderar på nya gardiner i sovrummet.

De randiga var inte så lyckade och allt talar för Josef Franks Anakreon.

– De passar till det grafiska blad vi köpte i Japan, ett motiv av berget Fuji och med en färgskala som fångas upp i Franks mönster, inspirerat av en 3 500 år gammal fresk i Knossos på Kreta.

Och till vardagsrummet tänker de att en taklampa nog skulle bli ett fint fokus. I en inredning i Sköna hem såg de nyligen en sidenlampa med art deco- uttryck som de fastnat för. 

Utanför fönstren i Götgatsbacken passerar några tusen människor förbi varje dag, men i stormens öga är det som alltid förvånansvärt lugnt. Nu håller paret tummarna för en varsam omdaning av Slussenområdet, deras lite skamfilade men vackert vidöppna granne.

Vardagsrummet med vita Stringhyllor och rött PS-skåp från Ikea.

Köket/matplatsen med svart superelipsbord, och ljuskrona av Gino Sarfatti 1958. En gammal Tolixstol och en ny samspelar med en ärvd pinnstol. Hylla av John Kandell för Källemo. Konsten på väggen har mat som tema.

Vardagsrummet med en behaglig kvadratisk form. Soffa från Ihreborn/Adesso, röda kuddar av Ulrika Hedström Rönn, omgiven av två Philippe Starcklampor. Brickbord av Anja Palmgren och tevagn samt fåtöljer av Alvar Aalto. Öronlappsfåtölj av Roger Persson för Swedese, med kudde av Anna Sörensson. Den stora golvlampan köpte Cillas mormor i Egypten på 1800-talet.

Publicerad i Sköna hem nr 4, 2013.