Anne Nyblaeus

Hemtamt med historik

Från ryska andrahandskontrakt till egen lägenhet på 90 kvadrat. När Susann Karlsson Nemirovsky flyttade hem efter sju år i Ryssland och Finland var hemkänslan viktigast.

Ironiskt nog var det i bostadsområdet Sibirien i Vasastan 
i Stockholm som hon hamnade efter sina sju år i Finland och Ryssland.– Efter att ha bott i olika lägenheter, suttit i andra människors soffor och ätit på andra människors porslin, var det viktigast för mig att skapa ett hem som jag älskar, där alla saker är bara mina. En plats i mitt liv som jag verkligen inte vill lämna om jag inte måste.

Från ryska andrahandskontrakt till egen lägenhet på 90 kvadrat. När Susann Karlsson Nemirovsky flyttade hem efter sju år i Ryssland och Finland var hemkänslan viktigast.
Uppvuxen på en bondgård med devisen ”själv är bäste dräng” tänkte Susann först själv inreda trerummaren. Men 
i jakten på ett bord blev hon tipsad om inredaren Kristina Lifors som hon fick förtroende för. Projektet växte från bordet 
i köket till att slutligen omfatta hela lägenheten.

– Jag tenderar till impulsköp när jag ser något som väcker en känsla. Kristina har hjälpt mig att skapa en helhet, och när jag har fått en galen idé har jag först bollat den med henne. Det handlar ju inte om att låta någon annan styra skeppet så att man tappar sin egen stil, utan om ett samarbete. För mig är interiören något som ska följa mig livet ut.
Det danska matbordet från 1950-talet har Susann ­ropat in på Bukowskis market. Till det hör två stora iläggsskivor som kommer väl till pass vid större middagar. Skinnstolarna med handsydda sömmar kommer från Dis inredning och tavlan har Susann målat själv.

Interiören, det är maskulint tunga möbler i grått, beige och brunt, uppblandat med varma textilier och noga utvalda prydnadsföremål.
Materialen går företrädelsevis i läder och ull.

– Lägenheten renoverades ett år innan jag flyttade in, jag behövde inte göra så mycket mer än att måla om väggarna.

I vardagsrummet täcker nio grafiska inramade blad en hel vägg, som kan ses från det öppna köket mittemot. De kommer från den framstående konstsamlaren Thorsten Laurins samlingar, och ropades in på Bukowskis market för något år sedan. Därifrån kommer även skrivbordsstolen liksom matsalsbordet i dansk 50-talsstil.
Bakom soffan från BQ of Sweden breder köket ut sig. Ullmattan Fårö är beställningsvara, från K & co. Härifrån kommer även den blå mohairpläden av det irländska märket Foxford. Kuddar från Missoni och Day home, takkrona från Hans Mikaels och satsbord från EM.

– Jag älskar att köpa möbler med historia, gärna i lite maskulin American office-stil. Det ska finnas hjärta i saker och det är till stor del vad som är charmen, att fundera på vem som ätit middag vid bordet på 50-talet, var sakerna har bott innan de kom till mig.

För att mjuka upp det maskulina och skapa en mer ombonad känsla introducerade Kristina olika former av textilier, texturer och mönster.
Det märks exempelvis på kontoret som var en prioritet när Susann flyttade in. Som frilansande formgivare och art director jobbar hon mycket hemifrån – inte minst med det nystartade företaget Garbo & friends som tillverkar barnprodukter.

Köket och vardagsrummet är integrerade med varandra, och från spisen kan Susann se kvällsnyheterna på tv samtidigt som hon lagar middag. Den inglasade tapeten ovanför ­arbetsbänken fanns när Susann flyttade in i lägenheten.
Eftersom Susann, som hon säger, ”inte kan tänka i ett stökigt rum” var förvaring, struktur och frånvaro av alltför många småpjäser viktigt. De få skålarna och faten för smycken är noga utvalda och tillhör i dag några av Susanns favoriter.

När hon via en mindre lägenhet på samma gata flyttade hem efter sina sju år utomlands, hade Susann bara ett fåtal möbler 
i sin ägo. Därför har hon byggt upp boendet från grunden. Soffan hade hon med sig från ett tidigare hem, medan annat har valts ut i samarbete med Kristina Lifors eller specialtillverkats.

– Att få något färg- och stilmässigt anpassat till sin lägenhet behöver inte nödvändigtvis vara en jättedyr historia, även om det finns exempel på kostsamma specialtillverkade möbler. Men priset för vad man får, den upplevelsen och glädjen över att möbeln är tillverkad alldeles för en själv, är en fin känsla.

Den djuphäftade pallen i vardagsrummet är ett sådant exempel. Där hjälpte inredaren Kristina Lifors Susann att välja ut det gröna sammetstyget, som pallen sedan kläddes med. Slutsumman blev inte högre än för en masstillverkad puff från någon av kedjorna. I dag anser Susann att beslutet att anlita en inredare är den bästa investering hon har gjort till sitt hem.

– Självklart kan man göra det själv, på samma sätt som man kan byta däck eller klippa håret själv. Men många väljer att vända sig till en bilmekaniker eller frisör, och att anlita en inredare borde vara lika naturligt. Jag älskar exempelvis grått och tycker att det är lugn färg, så hela sovrummet går 
i grått.

Kristina tog då fram olika textila material och strukturer i sovrummet, som skapar flera dimensioner av samma färg i rummet. Det är det där lilla extra som kräver ett tränat öga. Samarbetet har fått mig att upptäcka nya saker om mig själv. Som att jag egentligen gillar färg.

Ett annat exempel på tänjandet av gränser är koskinnet med tryckta zebraränder, på sovrumsgolvet. Efter att inledningsvis ha deklarerat att ”det kommer inte ett dött djur över min tröskel” testade Susann mattan ett par dagar.

– Nu älskar jag så klart den jäkla zebran. Ibland måste man bara få suga på karamellen lite.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler