Anna Kern

Gotländsk återvinning

Christine och Johan byggt upp ett hem i karg industriell stil på Gotland. Men när maken lämnar ön åker de färgglada mattorna fram!

I den lilla byn Lärbo Nors på norra Gotland finns det bara tre hushåll. I ett av dem huserar fotomodellen och mångsysslaren Christine Israelson med sin inredarman Johan och sonen Sigge.

Paret hittade huset ”mitt ute i ingenstans” för fyra år sedan då de letade efter ett lantställe. Först hade de bara tänkt använda det som enkelt sommarboende med utomhusdusch, men efter att ha bott in sig – och det visat sig att Sigge trivdes så bra med sina Gotlandskompisar – började de se husets potential som åretruntboende.

Matbordet har de själva gjutit av material från skroten. Den patinerade 30-talskaminen från Nacka byggnadsvård värmer hela huset vintertid. ­Trappan leder till kombinerat vardagsrum och kontor på övervåningen.

Nu har det risiga brygghuset från 1862 fräschats upp till ett funktionellt hem för en barnfamilj.

– Vi har gjort allt från grunden. Lagt om golv, putsat väggar och dragit in vatten och el. Det har kostat mycket även om vi har gjort allt själva. När mina kompisar i Stockholm klagar över stambyte skrattar jag bara! Vi har renoverat i flera år och bott i uthuset. Vi har orkat med det bara för att vi båda är så intresserade, säger Christine.

De kallar huset Månpalatset, efter den karga och vackra naturen runt omkring. Christine växte själv upp på en bondgård och vill ge Sigge en liknande uppväxt.

Christine ville egentligen ha hela övervåningen vit, men ­Johan betsade ena kortvägg­en svart – en bra idé, visade det sig. Det svarta kaminröret smälter in och ­rummet får mer karaktär.


– Jag blir lugnare av att bo på landet. Vi är ute mycket i naturen, det är helande för själen.

Den gamla bruksmiljön går igen i den råa inredningen. Här dominerar betong, stålvajrar och slipade stengolv. Från taket hänger kättingar som paret hittat på skroten, och utestolarna från Grythyttan var så sköna att de har fått en permanent plats vid matbordet med mjuka, ekologiska lammskinn från Risungsgården på Gotland.

30-talskaminen som står i husets mitt, nära matbordet, hittade de på Nacka byggnadsvård.

– Det var världens bästa investering för den värmer upp hela huset på vintern.
Köksbänken är tillverkad av delar som Johan har plockat på ”Skrotcentralen” i Visby. Skivspelaren längst till höger är inte bara snygg, den har bra ljud också. Tolixpallarna kommer från Posh living.


Ett bärande tema i möblemanget är återvinning och egen tillverkning. Johan och Christine har gjort en massa fynd på Visby återvinning, eller ”Skrotcentralen” som den kallas, och bearbetat dem till egna, originella möbler. Ett mindre hus på tomten har gjorts om till verkstad.

– Vi har byggt de flesta möblerna själva och i princip inte köpt någonting. Mycket byggmaterial har vi också plockat ur en container nära ett stenbrott här på ön. Det blir mer personligt på det sättet, och det bär lite emot att konsumera nytt i dessa tider av miljöhot. Några grejer från Ikea har vi, mest förvaringsstommar – Ikea är ju bra på förvaring. Men inget Svenskt tenn, inget NK, inget Mio.
Handfatet i badrummet har Johan gjutit och därefter har både ställningen och spegeln svetsats fast i väggen

– Och så har vi bytt en del varor mot tjänster: vi skänkte till exempel bort vår jeep, som slukade tre liter milen, mot att killen som fick den göt vår trappa.

Färgskalan i hemmet går i vitt, svart och grått, med ett stänk olivgrönt här och var.
Badkaret är byggt av gotlandskalksten och mäter 1,3 x 1,3 meter. Här ryms hela familjen samtidigt!

– Jag tycker att det är skönt och vilsamt att inte ha för mycket färg hemma. Naturen runt huset bjuder på en sådan färgprakt, det räcker.
Men ibland, när Johan har åkt till Stockholm dit han veckopendlar i arbetet, plockar Christine fram färgstarka mattor och tyger.

Värmen och den levande känslan i hemmet skapas 
i huvudsak med hjälp av gröna växer. Utanför huset frodas små odlingar av lavendel och gummiväxter – tåliga plantor som inte dör om man skulle råka glömma bort dem ett tag.

Mjukar upp gör även alla lammskinn, svartvita fotografier och konsten på väggarna. På övervåningen är både väggar och golv vitmålade.

– Jag ville bara ha vitt där uppe, men Johan svartbetsade skiljeväggen mellan det stora rummet och sovrummet. Först var jag tveksam, men nu tycker jag att det är fint. Det svarta ger karaktär åt rummet.

Både Johan och Christine har bott och jobbat i Stockholms innerstad tidigare.

– Livet här på landet är annorlunda och vi bor ju verkligen isolerat med bara två andra hus i närheten. Det blir ingen takeaway-latte, inga shoppingrundor eller dyra krogmiddagar. Den lyx vi unnar oss nu är långa varma bad i det stora karet som vi själva har byggt. Vi får plats 
i det hela familjen!

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler