Ett hus fullt av loppisfynd!

Det nedgångna men charmiga huset utanför Borås blev ett drömprojekt för vintagetokiga inredaren Johanna.

Ibland påverkar barnen boendet mer än man kan ana de där första sömnlösa nätterna. När vår förste son Elvin, i dag 13, var ett år bestämde vi oss för att lämna lägenheten i centrala Borås och i stället ge honom gräs under fötterna. Vi hade tittat på ett hus i Rydboholm fem minuter utanför stan, och bestämde oss för att lägga ett bud. Huset var nedgånget men charmigt där det låg i skogsbrynet med utsikt över en sjö.

Metallstolarna och tallrikshyllan är från danska Jeanne d’Arc living, trästolarna är ommålade loppisfynd och lamporna värmde en gång ­grisar i en ladugård.

Trots att jag just hade blivit gravid igen började vi renovera huset från grunden. Det hade stått i det närmaste orört sedan den förra ägaren och hennes man byggt det över femtio år tidigare. Eftersom jag är inredningsstylist och min man Lulzim Gashi duktig amatörsnickare, förvandlade vi det gamla huset till en välfungerande barnfamiljsvilla med mycket vitt, plåt och slitna detaljer.

På nedervåningen ligger vardagsrum, matsal, kök och hall i en öppen, ljus planlösning. Vardagsrummets hörnsoffa har Lulzim snickrat av trätrall och satt hjul på, och soffbordet är gjort av spillvirke. De gröna, rymliga militärskåpen finns på flera ställen i huset och rymmer det mesta, dem hittade jag på Blocket.
”Träsoffan i hittade jag i en Bortskänkes-annons. Jag målade den med vanlig vit vattenbaserad färg och sedan skavde jag av den med sandpapper och kniv.” Fågelburarna är från Kronen i Danmark. När Johanna jobbar på andra sidan skiljeväggen/fönsterrutan har hon nära till den hemsnickrade hyllan full med inspirationsböcker.

Som inredningsintresserad småbarnsförälder tycker jag att det är viktigt att förvaringen smälter in i resten av möblemanget. Intill tv:n i vardagsrummet har jag skruvat upp gamla skoläster att hänga upp hörlurar på, medan dagens tidning hänger i en klämma på köksväggen för att inte vara i vägen. Jag har själv tillverkat i princip alla lösningar, inspirerad av bloggar, butiker och andra inredare.

Med tre småpojkar i familjen känns det också viktigt att ständigt kunna vara tillgänglig, även när jag arbetar. Mellan matsalen och min arbetshörna i vardagsrummet har vi använt ett fönster som skiljevägg, för att skapa en öppnare känsla.


Från början var huset 110 kvm. Men sommaren 2006, efter att vår tredje son Nheo fötts, byggde vi ut 40 kvadratmeter på den södra sidan. Dessutom uppförde  vi en stor altan med utsikt över vattnet
i norr. Köket, som tidigare legat där matsalen finns i dag, flyttades för att få närmare ut till altanen med morgonkaffet. Samtidigt flyttade vi flera väggar på nedervåningen för att få en luftigare och bättre planlösning, och den gamla hallen förvandlades till badrum.
Allt i Johannas och Lulzims sovrum är vitt och turkost, utom ranunklerna från trädgården. Väckarklockan köpte de på en marknad i Italien.

Rymden behövs inte minst när mina tre och Lulzims sju syskon med barn och respektive kommer på middag – en tillställning som brukar innebära stolar och bord för omkring 50 personer.

Den nyårsaftonen då vi nästan var färdiga med köksrenoveringen var jag, som den tidsoptimist jag är, övertygad om att vi skulle hinna måla klart golvet innan gästerna anlände. Tyvärr sprack planerna, och gästerna fastnade med strumporna i färgen. Fotavtrycken finns fortfarande kvar som ett minne av en rolig fest.

Många av möblerna har jag hittat i antikbutiker och på loppisar i Boråstrakten, men också i Köpenhamn, Genève och på Blocket. Några av dem är mer udda fynd än andra, som de orange taklamporna i köket som ursprungligen har varit värmelampor för grisar. Som uppvuxen i en konstnärsfamilj har jag alltid uppmuntrats till kreativitet och förändring, och älskar jakten på möbler och föremål att bygga om och renovera.  

För att skapa ett personligt hem har jag toppat de gamla ommålade loppisfynden och arvegodsen med bland annat plåtbokstäver, inramade barnteckningar, en stråhatt från en semesterresa och en trähäst som jag hittade i en antikaffär på vägen till mormors begravning.
Tallrikshyllan full med antikfynd har Lulzim byggt. Intill bordet ett inbyggt skåp med fönster­ruta från farmors gård som dörr.

Boendet har också förändrats i takt med att barnen blivit större. De två äldsta pojkarna sov tidigare ihop men har i dag fått varsitt rum. Köket har fått en griffeltavelvägg där vi skriver upp kom-ihåg-saker, och vårt sovrum har blivit en lugn vuxenoas i vitt och turkost med skira gardiner.
Visserligen har vi lagt större delen av vår fritid på renovering av huset, men familjen är det allra viktigaste och anledningen till att vi ständigt har byggt ut, förbättrat och gjort plats för fler kring borden.

Kika in i vårt Antikt & loppis-galleri!

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler