Pernilla Hed

Återställd nyklassicism

En utmaning, men en av de roligaste saker vi gjort, säger paret som lät renovera och återställa den mäktiga villan från 1924.

Att renovera och möblera ett hem är alltid en utmaning, och oftast en lång och spännande väg att vandra. Är huset dessutom på imponerande 700 kvadratmeter med fyra våningar att att förädla och inreda – ja, då är det inte alla som sporras av uppgiften.

– Visst var det en utmaning, men en av de roligaste saker vi gjort, säger paret som för något år sedan kunde flytta in i sitt nyrenoverade hem.

Huset som är byggt 1924 räknas som nyklassiskt och ritades av arkitekten Ernst Stenhammar till sig och sin familj. Han var aktiv från förra sekelskiftet, och bland arikitektens arbeten i Stockholm märks Grand hotells vinterträdgård, Centralpalatset vid Tegelbacken liksom det stiliga kontorshuset Myrstedt & Stern i hörnet Norrlandsgatan och Kungsgatan.

Sovrum

Sovrum med William Morris-tapet och linnegardiner i samma mönster, Brer rabbit eller Brother rabbit från 1882. Sängkläder, täcke och plädar från Lexingtons nya Superiorserie. Bakom huvudgaveln/väggpartiet döljer sig en öppen walk-in-closet.
Walk-in-closet med heltäckningsmatta och linnegardiner i mönster från William Morris.

Matrum

Matplatsen med stolar i rokokostil och persisk matta från sent 1800-tal. Blåvitt porslin från Rörstrand.

Hall

Hallen är välkomnande med vy över de tre rummen i fil mot innergårdens ljus. Ett bastant barockbord med kalkstensskiva tronar mitt i. Gallerskål, Oscar & Clothilde.

Publicerad i Sköna hem nr 13, 2012.

För mer inspiration
Sovrum
Vardagsrum
Badrum

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler