Pernilla Hed

3,5 rum i stan

Renoveringsbehovet var stort, men det skrämde inte Emma och Nils när de hittade sin drömlägenhet, en charmig trea från förra sekelskiftet.

Barnrum i milda färgskalor.

Det gick fort för Emma Sahlin och Nils Unckel att hitta sin drömlägenhet på Östermalm i Stockholm. Efter bara några veckors letande kom de till den ljusa trean i sekelskifteshuset och båda föll på en gång, trots att det var ett renoveringsobjekt.

– Huset skulle dessutom precis stambytas så många av spekulanterna drog sig ur, men vi tänkte att då kan vi ju lika gärna passa på att renovera, säger Emma. Vi fick köpa lägenheten för ett rimligt pris och hade någon annanstans att bo under tiden.

Planlösningen behövde göras om och för att ha ett professionellt bollplank tog Emma och Nils hjälp av inredaren och stylisten Hanna Bastin. Framförallt ville de dela in lägenheten i två avdelningar, med kök och vardagsrum för socialt umgänge och sovrum för att kunna dra sig undan och vara mer privat. Redan när Emma och Nils flyttade in väntade de sonen Harry och han har nu fått rummet intill föräldrarnas. Men han är fortfarande så liten att han hellre sover med sina föräldrar.

Väggen mellan kök och vardagsrum togs bort, men en utskjutande bit lämnades kvar, vilket gör att utrymmet känns större. Köksinredning Solär från Ikea. Vitt skåp av Claesson Koivisto Rune för Asplund. ­Lampan ovanpå är från Kartell. Gungstol av Charles och Ray Eames. Foto: Pernilla Hed

– Jag älskar att bo på hotell och ville gärna ha samma känsla i sovrummet, att det är tyst och ombonat. Det fick vi genom att sänka takhöjden och sätta in spotlights och lägga in en heltäckningsmatta. Sedan delade vi av hallen, som kändes onödigt stor, och byggde en walk-in-closet. När vi har gäster hemma behöver vi inte ens gå in i den här avdelningen, utan det är bara att stänga till med en skjutdörr.

För att öppna upp i den övriga lägenheten togs väggen mellan kök och vardagsrum bort. Men inredaren Hanna föreslog att en liten, utskjutande kant skulle få vara kvar, vilket gör att utrymmet bara känns ännu större. Det var också hennes idé att kakla hela köket från golv till tak, inklusive inne i fönsternischerna.

– Vi tycker om att det ser lite rått ut, som en bistro eller ett industrikök. fortsätter Emma. Det finns inte heller några överskåp, men vi förvarar allt porslin och glas i en gammal skänk som vi hittade på auktion för länge sedan.

Heltäckande matta ger hotellkänsla i sovrummet. De generöst tilltagna gardinerna döljer en tråkig vägg och ger illusion av ett större fönsterparti. Säng Sultan från Ikea, bäddad med beige kashmirpläd, Sand, mörkgrått överkast och vita säng­kläder, H &M home, och kuddfodral, Schlossberg/Gertrude.

Golvet i köket behölls i original, trots att brädorna är vända åt olika håll och enligt Emma ser ut som ett Plockepinn. Men det har sin charm och behövde bara målas. I de övriga rummen, förutom sovrummet, ligger ekparkett, och när Emma och Nils bad hantverkarna att måla den också, började de protestera.

– Äsch, tänkte vi, det blir jättefint med färg ovanpå. Hade jag bestämt på egen hand skulle det nog ha blivit kritvitt, det var Hanna som gav det kloka rådet att välja en ljust grå brytning. Annars skulle helhetsintrycket bli alldeles för kallt.

Det ligger nära till hands att tro att det är Emma som shoppar till lägenheten. Hon är den som har ett kreativt yrke som moderedaktör på Damernas Värld, medan Nils arbetar som affärsjurist. I själva verket brukar det vara tvärtom. Det är oftast han som fyndar i butikerna och sedan ringer han hem så att de kan ta beslutet gemensamt. Båda har liknande smak och är spontana, någon lång betänketid behövs inte.

– Men det är nog svårt att beskriva vår inredningsstil, förutom att Nils är minimalist och jag mer bohemisk. Det får gärna bli lite personligt och kul, och därför handlar vi mycket på auktioner, och så är det förstås viktigt att addera färg. Man ska känna sig glad av att vara hemma.     

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler