Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blomsterkonstnär på Gunillaberg

En kreatör och en 1600-talsherrgård har funnit varandra. På hans svenska herrgård finns plats för både Tage Andersen, hans blomsterkonst  – och hundra vietnamesiska hängbukssvin.

Varje fredag sätter sig den danske blomsterkonstnären Tage Andersen i sin bil och kör de 35 milen från Ny Adelgade mitt  i Köpenhamn till Gunillaberg i skogen utanför Jönköping. I bilen på vägen upp tänker han ut nya projekt till sitt svenska ställe.

 – Det gäller att inte spilla någon tid, säger Tage medan han visar runt på sina ägor.

 Det senaste tillskottet på Gunillaberg är en spegeldamm, och nästa gång tänker han bygga ett stort orangeri till sin kameliasamling. Det är några år sedan han fyllde 60 men man kan ändå påstå att han har börjat ett nytt liv nu. Ett nytt liv i Sverige.

 I decennier förknippades Tage Andersen med stor dansk blomsterkonst, och hans affär i centrala Köpenhamn – lika mycket en utställningslokal som en butik – var så välbesökt att han till slut fick börja ta entré för att trängseln blev för stor. Under några år arrenderade Tage Andersen Norrvikens trädgårdar i Båstad. Han satte snabbt sin speciella prägel på platsen, men 2007 var det slut på arrendetiden och av en slump dök Gunillaberg upp.

 Tage satt i Stockholm och bläddrade förstrött i en tidning medan han väntade på en kund. Plötsligt såg han annonsen. Gunillabergs herrgård i Bottnaryd utanför Jönköping var till salu. Tage föll för 1600-talsgårdens skönhet på bilden och slog till direkt. Utan att veta att trädgården ligger i zon 5, att det nästan tar fyra timmar att köra från Köpenhamn och att det inte är helt lätt för besökare att hitta hit. Ändå ler han förnöjt och fortsätter att smida planer för framtiden.

– Sommaren 2010 hade vi ett par hundra besökare om dagen. Det var djävla bra, säger han på sin typiska dansk-svenska, ofta kryddad med en och annan svordom – i all vänlighet.

 Herrgården hade sin storhetstid under 1600-talet och var från början drottning Kristinas jaktslott. 1642 lämnade hon över det till militären Johan Printz som döpte herrgården efter sin mamma Gunilla. Gunillaberg renoverades på 1970-talet och i dag lyser den vackra gula gården med sitt stora valmade tak över nejden. Den gula färgen får Tage inte göra något åt men inuti har han målat de stora salarna för att använda dem till utställningar, och golven har målats i vackra mönster.Kakelugnarna som finns i varje rum är dessvärre obrukbara.

 – Det skulle kosta 80 000 kronor vardera att få dem i användbart skick, så det får vänta, säger Tage.

 Han har ändå redan lagt ner mycket arbete på platsen. Alla stängsel är utbytta mot vackra staket, stora fågelburar står i trädgården, ladan har blivit butik och mitt på gårdsplanen står en vattenskulptur. På baksidan har han låtit hugga ut 75 trappsteg ner till den lilla dammen och dess karaktäristiska lusthus.

– Jag bygger vidare på det som redan finns här, av respekt för platsen och naturen. Jag river inget även om det är fult utan ser tiden an och finner ett sätt att förändra det åt mitt håll. 

 Den stora ladan är ett bra exempel på det. Den var utarrenderad när Tage tillträdde men så fort arrendet gick ut så tog han över ”rummet”. Nu hänger här gigantiska ljuskronor i taket och två stora voljärer med vita duvor ramar in porten. Ladan har målats i en vacker purpurbrun färg som gör att den smälter in väl i landskapet.

 Längs ena sidan av gården löper en gigantisk stenmur. Den anlades på 1700-talet och den fick Tage Andersen på köpet.

 – Jag upptäckte den inte förrän köpet var klart och den blev som en bonuspresent.

 Nedanför muren och de båda trapporna som leder ner till en obrukad äng har han planterat hundra buxbomsklot, satt in ett par hundra silkespioner och planterat ut 2 000 liljor. De skulle vara högresta vita, madonnaliljor och krolliljor. Men, han fick dem efter en mässa och blandningen blev inte helt perfekt. Krolliljor finns det inga alls. Ännu så länge. Men han ser tiden an. Ovanför muren ligger den senaste skapelsen, en spegeldamm.

 – Man kan ju inte ha en barockanläggning utan en spegeldamm, konstaterar han.

 Dammen är lagd ovanpå ängen och inramad av en ekkant så att den nästan svävar  i landskapet. Mitt ute i vattnet står en samling av Tages egendesignade gjutna stolar. De ser nästan ut som levande varelser på ytan. Längs med kanten sträcker päronträd ut sina spaljerade stammar. 

 – De köpte jag i Belgien. Visst passar de fint in här?

 Jo, så klart. Precis som grisarna. De går i två stora inhägnader. Svarta vietnamesiska hängbukssvin som ser ut att ha det väldigt bra här. Han har nästan hundra av dem.

– Jamen, det är ju ingen mening med att ha fem grisar i en inhägnad!

 Det ska vara rejält tilltaget även på Gunillaberg. Fåren, getterna, grisarna, de vita korna  – djuren gör att gården behöver tillsyn året om även om den bara är öppen för allmänheten sommartid. Så småningom tänker han sig ett stort orangeri på 500–600 kvadratmeter här som kan härbärgera Tages stora kameliasamling. Under tiden plastar han in kaféet på vintern. Håller värmen med fläktar och övervintrar lagerträd, Pratior, krinum, granatäppleträd och andra frostkänsliga växter där. För det är tufft på Gunillaberg.

 – Förra vintern var det frost i juni bara ett par veckor innan vi skulle öppna.

 Förra sommarens utställning inne i herrgården gick på temat schäslonger. Schäslongen är en lång enmanssoffa i vilken värdinnan skulle ligga behagligt utsträckt och ta emot sina gäster. Tages schäslonger är inte lika bekvämt stoppade som 1700-talsmöbeln men han har tänkt att de ska lägga grunden för en ny salongskultur på Gunillaberg. Med bildkonst i rummen, balett och konserter i trädgården och en natur att bara ta in. 

 Han har hittat sin plats på jorden. Nu stannar han här.

Namn: Tage Andersen.

 Ålder: 64 år.

 Familj: Måns. 

 Bor: I Köpenhamn och på Gunillaberg i Småland.

 Yrke: Blomsterkonstnär, känd för sina nyskapande kompositioner.

 Bakgrund: Ursprungligen utbildad konditor. Öppnade 1967 sin första blomsterbutik 

 i barndomsbyn Kjellerup på Jylland. Huset Tage Andersen öppnade i Köpenhamn 1987 med butik, utställningar och ateljé. 

 Inspirationskällor: En manisk lust att skapa – ofta med anknytning till naturen. 

 Älsklingskamelia: ”Kan inte favorisera en – det skulle göra andra besvikna.”

 Favorituppdrag: ”Fria händer med carte blanche.” 

 Bästa hemmasysslan: ”Har inga hemmasysslor – mitt liv består av att jobba, äta och sova.”