Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vårdad älskad teak

50-talets former och material är hållbara. De nätta möblerna är lättanvända i en modern inredning, och materialen näst intill outslitliga.

Det är lätt att hitta gamla prisvärda teakbyråer i secondhandbutiker, materialet har hållit otroligt bra, formerna från 50- och 60-talen är högaktuella i dag, och lättkombinerade med modern design. 

Att handla antikt är också att handla ekologiskt, och varför inte löpa linan ut och tänka på resten av nyinköpen? Här har vi kombinerat praktiska gamla teaksatsbord, rullvagnar och byråer med en Svanenmärkt säng och rättvisemärkt nyproducerad stol. Färgerna är många, men nyanserna aningen ”smutsade” och drar mot grått. Den stora väggen med färgfält och byråer ger liv och rörelse åt rummet, men intrycket är ändå lugnt. 

50-talets palett

Säg: pastell, och många associerar till 50-talets färgvärld – blekgula köksluckor, en puderrosa Cadillac, ljusblå flygvärdinnor … Men sanningen om det designintresserade decenniet är att det också lyste i betydligt klarare färger. Inte minst inomhus. Efter det lågmälda 40-talet fanns det mycket att ta igen. Således brukar man säga att vardagsrummets väggar i början av decenniet var ljusa och milda, det var inredningen som skulle stå för färginslagen, för att mot slutet bli dovare eller mer lysande. Att lägga flera kulörer intill varandra på samma vägg var inte ovanligt. Inte i hemmet där väggarna skulle vara enfärgade – gärna två olika nyanser av samma färgton på olika väggar – men däremot ofta med geometriska former i till exempel trappuppgångar. Tänk på Sven Markelius Pythagorasmönster i starka färger.

Av: Dan Gordan

Seklets möbel

Yngve Ekström (1913–88) är en modern klassiker i svensk ­möbelformgivning. 1945 grundade han tillsammans med brodern Jerker, det än i dag framgångsrika företaget Swedese (då under namnet ese-möbler). Några år senare framträdde han som formgivare med en utställning arrangerad av inredaren och trendsättaren Lena Larsson på NK Bo. Den kurviga stolen ­Lamino (ovan) såg dagens ljus 1956 och röstades 1999 fram av Sköna hems läsare som Seklets svenska möbel. Även pinn­stolen Arka (på uppslaget) kan räknas till hans mer karaktärsfulla och kända skapelser. Ritad 1955, och finns sedan något år åter i produktion. Läs mer om Yngve Ekström i boken På ­spaning efter Lamino, skriven av dottern Brita-Lena Ekström.

Av: Dan Gordan

När teaken var trend

När teaken på 1950-talet uppmärksammades som ett utmärkt träslag för möbeltillverkning var det nytt och flott. Med öppna armar tog vi till oss det mörka, hårda och hållbara ­träslaget som var en kontrast till vår ljusa björk. Och form­givarna jobbade på, i Sverige var Bruno Mathsson tidig och 

i Danmark skapade Hans Wegner och Henning Koppler teakmöbler med utsökta former. Och i svenska Götene tillverkade firma Karl Holmberg mindre föremål av härlig nötbrun teak. 

Detta var i en tid av framtidstro, Ingen förstod att avverkning och tillverkning var detsamma som skövlade skogar. Hängivet gladde vi oss åt stolar, bord, sideboard, pianon, tv-apparater och prylar i ädel teak. I dag finns dock fsc-märkning (Forest stewardship council) på ansvarsfullt producerade produkter i tropiska träslag. Men de gamla teakmöblerna, oavsett om de är anonyma eller skapade av kända formgivare, har hög kvalitet och kan återbrukas i många år till.

Av: Bella Linde