Blomsterfrämjandet

Julstjärna – stämningshöjare till advent och jul

En röd julstjärna är en klassisk stämningshöjare kring advent och jul.

Julstjärnan finns i en mängd olika färger, röd, vit, rosa, aprikos och marmorerad. Euphorbia pulcherrima är latin för julstjärna, och det betyder en buske med mjölksaft som är mycket vacker.

Lite kuriosa, julstjärnans blommor är inte den färggranna stjärnformade toppen utan de små runda knopparna i mitten på toppen. De röda bladen, som liknar kronblad, är i själva verket något som kallas för högblad.

Främst används julstjärnan i advent och jul som stämningshöjare, men det är fullt möjligt att behålla julstjärnan även när säsongen är över, men då främst som grön växt.

Placera julstjärnan under en glasskål tillsammans med något vackert julpynt.
Dekorativa rosa julstjärnor. Tänk på att julstjärnor inte tycker om drag, vare sig om det är kallt eller varmt drag, som tex från ett oisolerat fönster eller ett element.
Rosa, vita och röda julstjärnor. Julstjärnor kan placeras nästan överallt i huset där du vill ha färg och liv.

Skötsel
Julstjärnan tycker inte om att stå i vatten och det är bättre att jorden är lite torr än att plantan står i vatten. Törstsymptom, såsom slokande blad, botas snabbt med en liten skvätt vatten. Under blomningstiden är det lagom att vattna julstjärnan några gånger i veckan.

Källa: Blomsterfrämjandet

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler