Kira Brandt

Julfint i danska 50-tals villan!

Kathrine Hviid gillar enkelhet, värme och personlig prägel. I 50-talsvillan i danska Klampenborg är julstöket i full gång.

Snön faller som på beställning utanför villan i danska Klampenborg strax norr om Köpenhamn, där Kathrine Hviid bor med sin man, läkaren Bo Bech, och deras barn Benjamin, 12 år, Bertil, 9, och Cecilia, 2. Kathrine är designchef på klädföretaget Rosemunde, och har tidigare varit med och grundat de båda klädmärkena Mini a ture och Whiite. Som designer lägger hon stor vikt vid detaljerna, vilket också visat sig gälla för husköp.

När Kathrine Hviid och Bo Bech köpte villan byggd 1954 var den i behov av renovering. Utvändigt har de putsat fasaden, bytt ut fönster och dörrar, och gjort nya trappor och ­terrasser runt huset.

– Känslan av engelsk cottage-stil med alla små otraditionella detaljer, och dessutom de stora fönsterpartierna och den öppna altanen, gjorde att vi tyckte om huset. Det kändes så charmigt när man väl såg förbi allt som var i behov av renovering, säger Kathrine.

Huset ligger på en ogenerad hörntomt nära vatten och skog, men också på bekvämt pendlingsavstånd till centrala Köpenhamn. En hel del behövde moderniseras och åtgärdas för att villan, som byggts på 50-talet, skulle passa för en familj med lite mer modern smak och tre små barn.  

– Då vi köpte huset satt det två blyinfattade fönster i fasaden ut mot vägen. Det ena föreställde ett slott och det andra ett monogram, och de båda fönstren var en gåva från en sydsvensk greve till den tidigare ägaren av huset, hans danska älskarinna, berättar Kathrine.

I samband med att fasaden renoverades byttes alla fönster ut, men de blyinfattade har sparats i källaren för att kanske finna en plats någon annanstans framöver.
”Jag älskar vårt soffbord från 40-talet. Kontrasten till soffan är så fin”, säger Kathrine. Soffan från Saxo living har fyllts med kuddar från bland andra ­Rosemunde.

– Inomhus har vi slagit samman flera små rum så att vi kunnat få ett stort kök med matplats. Källaren har vi också totalrenoverat, där finns nu plats för förvaring, ett lekrum och ett kontor. Det var viktigt för både mig och Bo eftersom vi båda arbetar mycket hemma.

Mest nöjd är hon med renoveringen av köket, som blivit både större och mysigare. Men till favoritplatserna räknas också verandan som ligger alldeles utanför.

– Vi använder verandan som ett extrarum och sitter där i alla typer av väder. På sommaren i skydd från solen, och på vintern i lä från blåsten. Solen ligger alltid på, någon gång under dagen, och det är fantastiskt att sitta därute och bara njuta.
Kathrines och Bos sovrum är inrett ­nostalgiskt med arvegods och virkat överkast. Sluttande väggar och en fransk balkong gör rummet mysigt.

Eftersom verandan används flitigt är den inredd ­efter konstens alla regler med varma skinnfällar, kudd­ar och mattor.

– Vårt fina gamla badrum är däremot inte så funktionellt för en stor familj. Att bada i badkaret finns det nästan aldrig tid till och det gamla stengolvet är väldigt kallt att gå på, så det måste vi göra något åt i nästa steg av renoveringen.

– Vi är oftast överens i familjen om de större sakerna som ska göras och hur det ska se ut. Men det rent dekorativa är det mest jag som ägnar mig åt. Bo går mer upp i de tekniska och funktionella aspekterna. Han går inte igång så mycket på julpynt, kuddar och vaser, men han uppskattar när det ser fint ut.

Familjen Hviid Bech firar en traditionell jul med hemlagat godis, ugnsstekt anka, rispudding och mycket julpynt. Vilken julstil passar dig?
Kathrine och sonen Bertil på verandan som inreds efter årstiden. Här förvarar man också brasveden.

– Jag gillar att skapa små universum och personliga utställningar. Och jag tror att det är härligt för barnen att se förvandlingar hemma, särskilt vid jul. Det behöver inte alls vara sådant man köper, utan kan lika gärna skapas av sådant man redan har eller hämtar in från naturen, säger Kathrine.

För mer julinspiration kolla in vårt julgalleri!

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler